A gochujang nemcsak egy fűszer, hanem egy kulináris élmény, amely a koreai konyha gazdagságát és sokszínűségét hozza el a modern gasztronómiába.
A gochujang egy különleges, koreai paszta, amelynek ízvilága fűszeres, édes, sós és egyedi „funky” jegyeket is magába foglal. Az utóbbi években ez a sűrű, bíborvörös paszta egyre népszerűbbé vált, és a modern konyhákban alapvető összetevővé nőtte ki magát. Azok, akik felfedezték a gochujang világát, nehezen tudják elképzelni az életüket nélküle, hiszen a különböző ételekben való alkalmazásával új dimenziókat nyithatunk meg az ízek terén.
A gochujang hagyományosan piros csilipaprika pehelyből, ragadós rizsből, erjesztett szójababból és sóból készül. Az elkészítése során a nyálkás rizs keményítője cukrokká alakul a hosszan tartó erjesztés hatására, ami az ízesítő alapvető édességét adja.
A csilipaprika hozzáadása pedig nemcsak színt, hanem egy kellemes, csípősséget is biztosít.
Az erjesztett szójabab miso-szerű ízt kölcsönöz a pasztának, így még tovább fokozza a gochujang umami ízét.
A gochujang pasztát a legtöbb szupermarketben Magyarországon is megtalálhatjuk, de a távol-keleti üzletekben biztosan több változatban is fellelhető. Érdemes beszerezni, hiszen igazán változatos módon felhasználhatjuk:
pörköltekhez, párolt zöldségekhez, pácokhoz és szószokhoz is tökéletes.
Fontos kiemelni, hogy a gochujang nem önállóan használandó szósz, mint a sriracha vagy a Tabasco; sokkal inkább kiegészítő, amely gazdagítja a fogások ízvilágát.
A gochujang rendkívül erős, így elegendő belőle csak egy teáskanálnyi mennyiséget használni a kívánt csípősség eléréséhez. Kiválóan alkalmas levesek és páclé készítésére, de salátaöntetekbe és mártásokba is beletehetjük.
Sohui Kim séf tanácsát követve érdemes a gochujangot szezámolajjal, mézzel és rizsecettel összekeverni, hogy aztán blansírozott vagy pirított zöldségekkel keverjük. Alex Delany javaslatát is érdemes megfogadni. A szakács uborkával és retekkel keveri, majd forró rizsre halmozza. A fűszerpaszta elengedhetetlen eleme a tteokbokki-nak is, ami népszerű street foodnak számít Dél-Koreában.
(Forrrás: Bon Apetit, fotók: Getty)
csípős | koreai étel | paszta | gochujang | fűszer | korea
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!