A gochujang nemcsak egy fűszer, hanem egy kulináris élmény, amely a koreai konyha gazdagságát és sokszínűségét hozza el a modern gasztronómiába.
A gochujang egy különleges, koreai paszta, amelynek ízvilága fűszeres, édes, sós és egyedi „funky” jegyeket is magába foglal. Az utóbbi években ez a sűrű, bíborvörös paszta egyre népszerűbbé vált, és a modern konyhákban alapvető összetevővé nőtte ki magát. Azok, akik felfedezték a gochujang világát, nehezen tudják elképzelni az életüket nélküle, hiszen a különböző ételekben való alkalmazásával új dimenziókat nyithatunk meg az ízek terén.
A gochujang hagyományosan piros csilipaprika pehelyből, ragadós rizsből, erjesztett szójababból és sóból készül. Az elkészítése során a nyálkás rizs keményítője cukrokká alakul a hosszan tartó erjesztés hatására, ami az ízesítő alapvető édességét adja.
A csilipaprika hozzáadása pedig nemcsak színt, hanem egy kellemes, csípősséget is biztosít.
Az erjesztett szójabab miso-szerű ízt kölcsönöz a pasztának, így még tovább fokozza a gochujang umami ízét.
A gochujang pasztát a legtöbb szupermarketben Magyarországon is megtalálhatjuk, de a távol-keleti üzletekben biztosan több változatban is fellelhető. Érdemes beszerezni, hiszen igazán változatos módon felhasználhatjuk:
pörköltekhez, párolt zöldségekhez, pácokhoz és szószokhoz is tökéletes.
Fontos kiemelni, hogy a gochujang nem önállóan használandó szósz, mint a sriracha vagy a Tabasco; sokkal inkább kiegészítő, amely gazdagítja a fogások ízvilágát.
A gochujang rendkívül erős, így elegendő belőle csak egy teáskanálnyi mennyiséget használni a kívánt csípősség eléréséhez. Kiválóan alkalmas levesek és páclé készítésére, de salátaöntetekbe és mártásokba is beletehetjük.
Sohui Kim séf tanácsát követve érdemes a gochujangot szezámolajjal, mézzel és rizsecettel összekeverni, hogy aztán blansírozott vagy pirított zöldségekkel keverjük. Alex Delany javaslatát is érdemes megfogadni. A szakács uborkával és retekkel keveri, majd forró rizsre halmozza. A fűszerpaszta elengedhetetlen eleme a tteokbokki-nak is, ami népszerű street foodnak számít Dél-Koreában.
(Forrrás: Bon Apetit, fotók: Getty)
csípős | paszta | gochujang | koreai étel | korea
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!