A gochujang nemcsak egy fűszer, hanem egy kulináris élmény, amely a koreai konyha gazdagságát és sokszínűségét hozza el a modern gasztronómiába.
A gochujang egy különleges, koreai paszta, amelynek ízvilága fűszeres, édes, sós és egyedi „funky” jegyeket is magába foglal. Az utóbbi években ez a sűrű, bíborvörös paszta egyre népszerűbbé vált, és a modern konyhákban alapvető összetevővé nőtte ki magát. Azok, akik felfedezték a gochujang világát, nehezen tudják elképzelni az életüket nélküle, hiszen a különböző ételekben való alkalmazásával új dimenziókat nyithatunk meg az ízek terén.
A gochujang hagyományosan piros csilipaprika pehelyből, ragadós rizsből, erjesztett szójababból és sóból készül. Az elkészítése során a nyálkás rizs keményítője cukrokká alakul a hosszan tartó erjesztés hatására, ami az ízesítő alapvető édességét adja.
A csilipaprika hozzáadása pedig nemcsak színt, hanem egy kellemes, csípősséget is biztosít.
Az erjesztett szójabab miso-szerű ízt kölcsönöz a pasztának, így még tovább fokozza a gochujang umami ízét.
A gochujang pasztát a legtöbb szupermarketben Magyarországon is megtalálhatjuk, de a távol-keleti üzletekben biztosan több változatban is fellelhető. Érdemes beszerezni, hiszen igazán változatos módon felhasználhatjuk:
pörköltekhez, párolt zöldségekhez, pácokhoz és szószokhoz is tökéletes.
Fontos kiemelni, hogy a gochujang nem önállóan használandó szósz, mint a sriracha vagy a Tabasco; sokkal inkább kiegészítő, amely gazdagítja a fogások ízvilágát.
A gochujang rendkívül erős, így elegendő belőle csak egy teáskanálnyi mennyiséget használni a kívánt csípősség eléréséhez. Kiválóan alkalmas levesek és páclé készítésére, de salátaöntetekbe és mártásokba is beletehetjük.
Sohui Kim séf tanácsát követve érdemes a gochujangot szezámolajjal, mézzel és rizsecettel összekeverni, hogy aztán blansírozott vagy pirított zöldségekkel keverjük. Alex Delany javaslatát is érdemes megfogadni. A szakács uborkával és retekkel keveri, majd forró rizsre halmozza. A fűszerpaszta elengedhetetlen eleme a tteokbokki-nak is, ami népszerű street foodnak számít Dél-Koreában.
(Forrrás: Bon Apetit, fotók: Getty)
koreai étel | gochujang | paszta | csípős | fűszer
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!