Close
Így spórolhatunk az üzemanyaggal a Google Térkép új funkciójának segítségével

Így spórolhatunk az üzemanyaggal a Google Térkép új funkciójának segítségével

A Google Térkép mostantól nemcsak a leggyorsabb, de a legüzemanyag-takarékosabb útvonalat is megjeleníti.

Az új funkció Magyarországgal együtt közel negyven európai országban válik elérhetővé szerdától, korábban már az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban vezették be.  A funkció úgy tűnik, tényleg hatékony, mert

indulása óta mintegy félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, ami egyenértékű azzal, mintha százezer autót kivontak volna a forgalomból.

Az alkalmazás az ideális útvonal kiválasztásánál a motor típusát is figyelembe veszi, az üzemanyag-megtakarítás ugyanis ettől függően is változhat. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban.

A technológia megvalósulása az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumának (NREL) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatainak köszönhetően vált lehetővé.

Ezen adatok és a Google Térkép vezetési trendjei segítségével a Google gépi tanulási modelleket fejlesztett, amelyeket az adott régióban legnépszerűbb motortípusokra szabtak.

A fenntarhatóság jegyében az alkalmazás egyebek mellett jelzi az elektromos töltőállomásokat, illetve mostantól a korábbinál jóval több kerékpáros útvonalról is kérhetünk információkat. Emellett a világ több mint ötszáz városában jelzi a közeli kerékpár- és robogómegosztó pontokat.

Az újítás mellett a Google Térkép más, érdekes funkcióinak is hasznát vehetjük alkalomadtán.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash)

benzin | spórolás | google térkép | környezetbarát | üzemanyag

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram