Ezen a görög szigeten bukkanhatunk az "életelixír" nyomára

A három kontinens – Európa, Afrika és Ázsia – találkozásánál fekszik Kréta, ez pedig a sziget konyhájában is visszaköszön.

Görögország legnagyobb szigetén, Krétán, minden adott a gasztroélményekhez. Történelmi szőlőültetvényeiről származó bora a Földközi-tenger egyik legjobbja, olívaolaját „életelixírnek” tartják, híres sajtját pedig világszerte ismerik.

Görögországban, így Krétán is a lokális élelmiszereken és a szezonalitáson alapulnak a helyi specialitások. A tenger gyümölcsei kifoghatatlannak bizonyulnak, a görög kenyérlepény, vagyis a pita, a darált bárányhús, a Kasseri sajt, az ecetes hagyma tökéletes szereplője a mezének, de igazi étvágygerjesztőnek számít a puha, kenhető kecske- vagy juhsajt és a szalma színű Kefalograviera sajt is.

Míg egyes szakácsok innovatívak próbálnak lenni a sziget hagyományos konyhájában is, Kréta varázsa éppen az, hogy az elmúlt négyezer év alatt nem sokat változott.

Ugyanazokat az összetevőket használják évezredek óta, az olívaolajat, a mézet, a mezőkön legelő szarvasmarhák tejtermékeit.

A sziget sajátos kulináris örökséggel rendelkezik, amely az ott élő civilizációk gazdag és összetett történelmére támaszkodik, így Kréta valóban Görögország gasztrofővárosának tekinthető.

Gyakran úgy fogalmaznak: számukra az egyszerűség az új luxus.

Közel háromszáz különböző, vadon termő, de ehető zöldség és fűszernövény nő a szigeten, a stamnagathit például nyersen vagy főzve, olívaolajjal és citromlével meglocsolva lehet fogyasztani. A szakácsok előszeretettel nyúlnak a természet ajándékaihoz, leszedik a zsályát, a kakukkfüvet, amelyek véletlenszerűen nőnek a sziklák mentén. A kapribogyónak a leveleit is felhasználják, pácolva gyakran adják hozzá a salátákhoz,

az oregánóra pedig olyan alapvető fűszerként tekintenek, mint a sóra és a borsra.

A lasagna-szerű pastitsio kihagyhatatlan tradicionális krétai étel, amit a ropogós Graviera sajt és a szarvasgomba tesz még különlegessebbé.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

fűszerek | kréta | görög konyha | növények | görögország

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom