A három kontinens – Európa, Afrika és Ázsia – találkozásánál fekszik Kréta, ez pedig a sziget konyhájában is visszaköszön.
Görögország legnagyobb szigetén, Krétán, minden adott a gasztroélményekhez. Történelmi szőlőültetvényeiről származó bora a Földközi-tenger egyik legjobbja, olívaolaját „életelixírnek” tartják, híres sajtját pedig világszerte ismerik.
Görögországban, így Krétán is a lokális élelmiszereken és a szezonalitáson alapulnak a helyi specialitások. A tenger gyümölcsei kifoghatatlannak bizonyulnak, a görög kenyérlepény, vagyis a pita, a darált bárányhús, a Kasseri sajt, az ecetes hagyma tökéletes szereplője a mezének, de igazi étvágygerjesztőnek számít a puha, kenhető kecske- vagy juhsajt és a szalma színű Kefalograviera sajt is.
Míg egyes szakácsok innovatívak próbálnak lenni a sziget hagyományos konyhájában is, Kréta varázsa éppen az, hogy az elmúlt négyezer év alatt nem sokat változott.
Ugyanazokat az összetevőket használják évezredek óta, az olívaolajat, a mézet, a mezőkön legelő szarvasmarhák tejtermékeit.
A sziget sajátos kulináris örökséggel rendelkezik, amely az ott élő civilizációk gazdag és összetett történelmére támaszkodik, így Kréta valóban Görögország gasztrofővárosának tekinthető.
Gyakran úgy fogalmaznak: számukra az egyszerűség az új luxus.
Közel háromszáz különböző, vadon termő, de ehető zöldség és fűszernövény nő a szigeten, a stamnagathit például nyersen vagy főzve, olívaolajjal és citromlével meglocsolva lehet fogyasztani. A szakácsok előszeretettel nyúlnak a természet ajándékaihoz, leszedik a zsályát, a kakukkfüvet, amelyek véletlenszerűen nőnek a sziklák mentén. A kapribogyónak a leveleit is felhasználják, pácolva gyakran adják hozzá a salátákhoz,
az oregánóra pedig olyan alapvető fűszerként tekintenek, mint a sóra és a borsra.
A lasagna-szerű pastitsio kihagyhatatlan tradicionális krétai étel, amit a ropogós Graviera sajt és a szarvasgomba tesz még különlegessebbé.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
növények | kréta | görög konyha | fűszerek | görögország
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!