Van egy város Amerikában, ahol tilos a mobiltelefon, a tévé és a wifi

A nyugat-virginiai Green Bank több mint hatvan éve nélkülözi a modern technológiát.

A régi szép időkben az emberek csak levélben, táviratban, vagy uram bocsá' valódi beszélgetés útján kommunikáltak egymással. Mai szemmel meglehetősen romantikusnak tűnik az internet előtti világ, melyben okostelefonok, táblagépek és végtelennek tűnő Facebook-értesítések nélkül éltük az életünket. Egy olyan világban, ami tele volt  igazi, klasszikus emberi kapcsolatokkal.

Nagyjából ilyen életmódot kaptak a sorstól a nyugat-virginiai Green Bank lakói - merthogy a kisvárosban törvényen kívüli cselekedetnek számít a mobiltelefonok és a wifi használata. Ennek magyarázata a világ egyik legnagyobb távcsövében keresendő, a városka ugyanis a hatalmas építmény árnyékában fekszik.

Green Bank a rádiócsend-zónában rejtőzik, egy elég terjedelmes területen, ahol a rádióadások (és a hasonló hullámok) sugárzását a törvény erősen korlátozza. Ott található az 1956-ban megépített Robert C. Byrd Green Bank Teleszkóp (röviden GBT), amely még napjainkban is a világ legnagyobb irányítható rádióteleszkópjaként ismert.

A közel százötven méter magas GBT működéséhez a közelben lévő jelek szinte teljes hiánya szükséges. Green Bank 180 lakója számára mindez azzal jár, hogy nem használhatnak mobiltelefont, tévét vagy wifi routereket. A szabályok betartását "rádiórendőr" vigyázza, aki körbejárja a házakat és ellenőrzi a frekvenciákat.

Green Bank azonban nem teljesen képernyő- és világhálómentes település. A városka lakói vezetékes internetet és telefont használhatnak, és bár a tableteken és játékkonzolokon nem tudják becserkészni a wi-fi funkciót, de van olyanjuk is.

Felvetődhet a kérdés, miért  akarna manapság bárki is ilyen helyen élni?

Például azért, mert Green Bank különösen vonzza azokat az embereket, akik úgy vélik, hogy úgynevezett "elektromágneses túlérzékenységben" (EHS) szenvednek. Az EHS-ben szenvedők szerint a modern élet bizonyos dolgai, például a telefonok, hűtőszekrények és mikrohullámú sütők megbetegítik őket. Orvosilag nem bizonyított betegségről van szó, de Green Bank egyfajta menedéket nyújthat számukra.

A Green Bankhez hasonló közösségek másik előnye, hogy gyakorlatilag teljesen elzárkózhatunk a külvilágtól. Afféle menekülőpont az idegesítő Facebook-rokonoktól, a pittyegő telefonoktól, vagy a LinkedIn-vállalkozóktól, akik állandóan az arcunkba tolják magukat. Teljes virtuális csend. Nem is hangzik annyira rosszul.

A közösségi média folyamatos pörgetése és a számítógépes mukavégzés miatt az ébren töltött óráink nagy részét a képernyőt bámulva töltjük. Nem meglepő, hogy a digitális detox kifejezésre tízszer többen keresnek rá most, mint tizenöt évvel ezelőtt. De hová kellene mennünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az offline létünkből?

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

 

csend | menedék | mobiltelefon | usa | green bank

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom