A grillezett ételeket füstös ízviláguk teszik különlegessé, ráadásul ezek az ételek olyan változatosak, hogy mindenki megtalálja köztük a kedvencét. Sőt, a legtöbb diétába is remekül beilleszthető a grillezés, hiszen a steak tökéletes választás a ketogén diétához, a lazac a mediterrán csavarhoz, a vegánok pedig a zöldségek legjavát tudják felvonultatni a rácson.
A grillzöldségek elkészítése azonban nem olyan egyszerű, mindegyiknek megvan a maga jól bevált technikája. A kulcs a zöldségek esetében az, hogy szabad vagy nem szabad megsózni sütés előtt. A só ugyanis kiszívhatja a nedvességet a zöldségekből, ami ugyanakkor puhább textúrát is eredményez.
A szakértők éppen ezért azt javasolják, hogy a legtöbb zöldséget közvetlenül azelőtt fűszerezzük, mielőtt fogyasztanánk.
Jól válogassuk meg azt is, hogy milyen zöldség kerül a rácsra. Minél magasabb ugyanis a víztartalma, annál jobban megváltozik az állaga a sütés következtében.
A grillezéshez az alacsonyabb víztartalmú zöldségek használatát javasolják, ami lehet például kukorica vagy sárgarépa. A kaliforniai paprika esetében semmiképpen sem szabad sütés előtt sózni, a cukkini esetében pedig ez ízlés dolga.
Ha roppanós állagú grillezett cukkinit ennénk, ne sózzuk meg sütés előtt, ha azonban a puhább állagot preferáljuk, alaposan sózzuk le, legalább tíz percig hagyjuk állni, majd papírtörlővel távolítsuk el róla a nedvességet. Csak ezt követően tegyük a rácsra és süssük tökéletesre.
A grillezés művészetének megvannak a maga fortélyai. Ebben a cikkünkben bebizonyítjuk, hogy a grillezett zöldség több, mint egy egyszerű köret. A sült kukorica pedig három módon is elkészíthető, ha rácsra tesszük.
(Fotók: Getty)
BBQ | trükk | zöldség | tipp | konyhai trükk | grill
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!