A zöld sziget, ahol nincsenek utcanevek – Grönland nem csak télen érdekes

Nem csak a gleccserek, a jéghegyek vagy az északi fény miatt érdemes megnézni Grönlandot. Ezernyi csoda és felfedezésre váró titok vár még az eszkimók országában.

A Föld legnagyobb szigetét mindenki Grönlandként, azaz zöld földként ismeri. Bár neve grönlandiul azt jelenti, az emberek országa, lakossága nem éri el a hatvanezer főt. Hogy milyen érdekességek várnak ezen a jég uralta szigeten? Összegyűjtöttük!

Nyáron a nap még éjfélkor is süt

A skandináv országokhoz hasonlóan Grönland is remek hely a sarki fény megfigyelésére. A jelenség az őszi időszaktól kezdve egészen áprilisig látható,

azért addig, mert nyáron a nap még éjfélkor is süt, tehát nincs meg a látványhoz szükséges sötétség.

Ha lemaradunk az északi fényről, az éjjeli világosságban is gyönyörködhetünk a nyári hónapokban.

Tasiilaq, a színes város

Kelet-Grönland legnagyobb városát 1894-ben alapították.

Különböző színekben pompázó, tengerre néző épületei egész évben várják a turistákat. Garantált a nyugalom és a béke, mivel mindössze kétezren lakják.

A főváros, ami közelebb hozza Grönlandot

Grönland fővárosában, Nuukban betekintést nyerhet az utazó az őslakók életébe a helyi múzeumok segítségével, részt vehet különböző túrákon, amelyek az északi sarki történelmet és életmódot mutatják be, és természetesen az ínyencételeket sem szabad kihagyni az éttermekben.

A világ legkülönlegesebb természeti csodájának otthona

Grönland egyik legkülönlegesebb természeti csodája a kék folyó, ami egy kristálytiszta, türkiz folyam.

Itt van a világ leggyorsabban mozgó gleccsere

Az ország arculatát többnyire a jéghegyek határozzák meg, ott található a Sermeq Kujalleq, a világ leggyorsabban mozgó gleccsere. A jégtömeg naponta negyven métert tesz meg.

Az érintetlen sziget belseje

Grönlandon nemcsak megfagyott vízből, de sziklákból is találhatunk hegyeket. Az ország legmagasabb pontja majdnem négyezer méterre emelkedik.

A NASA kutatásai szerint a sziget belsejében egy 740 kilométer hosszú, nyolcszáz méter mély kanyon húzódik, amit háromezer méter vastag jégpáncél fed.

A saját maguk urai

Grönland azon kevés helyek egyike, mely kilépett az Európai Gazdasági Közösségből, melynek 1973–84-ig volt tagja.

Azért döntöttek egy népszavazás során a kilépésről, mert a grönlandiak nem értettek egyet a közösségi halászati szabályozásokkal. A halászat egyébként ma is az egyik legfontosabb gazdasági tevékenység a szigeten.

Se utcanevek, se házszám

A kisebb településeken egyáltalán nincsenek utcanevek, míg a városokban a házszámok rendszere szokatlan.

Egyrészt használatos a bevált sorszámozás, de a tulajdonos dönthet úgy, hogy az építés évét szeretné látni a címében, ezért könnyedén előfordulhat, hogy egy utcában a 2-es házszám melletti épületen mondjuk az 1996 olvasható.

+1 És ezt tudtad?

A jégmező vastagsága helyenként meghaladja a három kilométert. Az ország területének több mint háromnegyedét jég borítja, amelynek hatalmas tömege miatt az ország középső része süllyedni kezdett, ma a medence legalacsonyabb része 360 méterrel fekszik a tengerszint alatt. A jégmező tárolja a világ frissvíz-tartalékának tíz százalékát.

Ez is érdekelhet:

"Bármikor újraélném, csak több pálinkát vinnék" – Így lehet levadászni a sarki fényt

Aurora borealis. Mindenki tudja, hogy létezik, de keveseknek adatik meg, hogy kihúzzák a bakancslistájukról. Két olyan szerencsés férfival beszélgettünk, akik egy norvégiai estén ezt megtehették.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

sarki fény | természet | Sermeq Kujalleq | látnivalók | gleccser

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom