Close
A zöld sziget, ahol nincsenek utcanevek – Grönland nem csak télen érdekes

A zöld sziget, ahol nincsenek utcanevek – Grönland nem csak télen érdekes

Nem csak a gleccserek, a jéghegyek vagy az északi fény miatt érdemes megnézni Grönlandot. Ezernyi csoda és felfedezésre váró titok vár még az eszkimók országában.

A Föld legnagyobb szigetét mindenki Grönlandként, azaz zöld földként ismeri. Bár neve grönlandiul azt jelenti, az emberek országa, lakossága nem éri el a hatvanezer főt. Hogy milyen érdekességek várnak ezen a jég uralta szigeten? Összegyűjtöttük!

Nyáron a nap még éjfélkor is süt

A skandináv országokhoz hasonlóan Grönland is remek hely a sarki fény megfigyelésére. A jelenség az őszi időszaktól kezdve egészen áprilisig látható,

azért addig, mert nyáron a nap még éjfélkor is süt, tehát nincs meg a látványhoz szükséges sötétség.

Ha lemaradunk az északi fényről, az éjjeli világosságban is gyönyörködhetünk a nyári hónapokban.

Tasiilaq, a színes város

Kelet-Grönland legnagyobb városát 1894-ben alapították.

Különböző színekben pompázó, tengerre néző épületei egész évben várják a turistákat. Garantált a nyugalom és a béke, mivel mindössze kétezren lakják.

A főváros, ami közelebb hozza Grönlandot

Grönland fővárosában, Nuukban betekintést nyerhet az utazó az őslakók életébe a helyi múzeumok segítségével, részt vehet különböző túrákon, amelyek az északi sarki történelmet és életmódot mutatják be, és természetesen az ínyencételeket sem szabad kihagyni az éttermekben.

A világ legkülönlegesebb természeti csodájának otthona

Grönland egyik legkülönlegesebb természeti csodája a kék folyó, ami egy kristálytiszta, türkiz folyam.

Itt van a világ leggyorsabban mozgó gleccsere

Az ország arculatát többnyire a jéghegyek határozzák meg, ott található a Sermeq Kujalleq, a világ leggyorsabban mozgó gleccsere. A jégtömeg naponta negyven métert tesz meg.

Az érintetlen sziget belseje

Grönlandon nemcsak megfagyott vízből, de sziklákból is találhatunk hegyeket. Az ország legmagasabb pontja majdnem négyezer méterre emelkedik.

A NASA kutatásai szerint a sziget belsejében egy 740 kilométer hosszú, nyolcszáz méter mély kanyon húzódik, amit háromezer méter vastag jégpáncél fed.

A saját maguk urai

Grönland azon kevés helyek egyike, mely kilépett az Európai Gazdasági Közösségből, melynek 1973–84-ig volt tagja.

Azért döntöttek egy népszavazás során a kilépésről, mert a grönlandiak nem értettek egyet a közösségi halászati szabályozásokkal. A halászat egyébként ma is az egyik legfontosabb gazdasági tevékenység a szigeten.

Se utcanevek, se házszám

A kisebb településeken egyáltalán nincsenek utcanevek, míg a városokban a házszámok rendszere szokatlan.

Egyrészt használatos a bevált sorszámozás, de a tulajdonos dönthet úgy, hogy az építés évét szeretné látni a címében, ezért könnyedén előfordulhat, hogy egy utcában a 2-es házszám melletti épületen mondjuk az 1996 olvasható.

+1 És ezt tudtad?

A jégmező vastagsága helyenként meghaladja a három kilométert. Az ország területének több mint háromnegyedét jég borítja, amelynek hatalmas tömege miatt az ország középső része süllyedni kezdett, ma a medence legalacsonyabb része 360 méterrel fekszik a tengerszint alatt. A jégmező tárolja a világ frissvíz-tartalékának tíz százalékát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom