Close
A zöld sziget, ahol nincsenek utcanevek – Grönland nem csak télen érdekes

A zöld sziget, ahol nincsenek utcanevek – Grönland nem csak télen érdekes

Nem csak a gleccserek, a jéghegyek vagy az északi fény miatt érdemes megnézni Grönlandot. Ezernyi csoda és felfedezésre váró titok vár még az eszkimók országában.

A Föld legnagyobb szigetét mindenki Grönlandként, azaz zöld földként ismeri. Bár neve grönlandiul azt jelenti, az emberek országa, lakossága nem éri el a hatvanezer főt. Hogy milyen érdekességek várnak ezen a jég uralta szigeten? Összegyűjtöttük!

Nyáron a nap még éjfélkor is süt

A skandináv országokhoz hasonlóan Grönland is remek hely a sarki fény megfigyelésére. A jelenség az őszi időszaktól kezdve egészen áprilisig látható,

azért addig, mert nyáron a nap még éjfélkor is süt, tehát nincs meg a látványhoz szükséges sötétség.

Ha lemaradunk az északi fényről, az éjjeli világosságban is gyönyörködhetünk a nyári hónapokban.

Tasiilaq, a színes város

Kelet-Grönland legnagyobb városát 1894-ben alapították.

Különböző színekben pompázó, tengerre néző épületei egész évben várják a turistákat. Garantált a nyugalom és a béke, mivel mindössze kétezren lakják.

A főváros, ami közelebb hozza Grönlandot

Grönland fővárosában, Nuukban betekintést nyerhet az utazó az őslakók életébe a helyi múzeumok segítségével, részt vehet különböző túrákon, amelyek az északi sarki történelmet és életmódot mutatják be, és természetesen az ínyencételeket sem szabad kihagyni az éttermekben.

A világ legkülönlegesebb természeti csodájának otthona

Grönland egyik legkülönlegesebb természeti csodája a kék folyó, ami egy kristálytiszta, türkiz folyam.

Itt van a világ leggyorsabban mozgó gleccsere

Az ország arculatát többnyire a jéghegyek határozzák meg, ott található a Sermeq Kujalleq, a világ leggyorsabban mozgó gleccsere. A jégtömeg naponta negyven métert tesz meg.

Az érintetlen sziget belseje

Grönlandon nemcsak megfagyott vízből, de sziklákból is találhatunk hegyeket. Az ország legmagasabb pontja majdnem négyezer méterre emelkedik.

A NASA kutatásai szerint a sziget belsejében egy 740 kilométer hosszú, nyolcszáz méter mély kanyon húzódik, amit háromezer méter vastag jégpáncél fed.

A saját maguk urai

Grönland azon kevés helyek egyike, mely kilépett az Európai Gazdasági Közösségből, melynek 1973–84-ig volt tagja.

Azért döntöttek egy népszavazás során a kilépésről, mert a grönlandiak nem értettek egyet a közösségi halászati szabályozásokkal. A halászat egyébként ma is az egyik legfontosabb gazdasági tevékenység a szigeten.

Se utcanevek, se házszám

A kisebb településeken egyáltalán nincsenek utcanevek, míg a városokban a házszámok rendszere szokatlan.

Egyrészt használatos a bevált sorszámozás, de a tulajdonos dönthet úgy, hogy az építés évét szeretné látni a címében, ezért könnyedén előfordulhat, hogy egy utcában a 2-es házszám melletti épületen mondjuk az 1996 olvasható.

+1 És ezt tudtad?

A jégmező vastagsága helyenként meghaladja a három kilométert. Az ország területének több mint háromnegyedét jég borítja, amelynek hatalmas tömege miatt az ország középső része süllyedni kezdett, ma a medence legalacsonyabb része 360 méterrel fekszik a tengerszint alatt. A jégmező tárolja a világ frissvíz-tartalékának tíz százalékát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

sarki fény | jég | Nuuk | Tasiilaq | zöld

FOLYTASD EZZEL

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram