Újabb ikonikus látványosság esett áldozatul a turizmusnak

A túl sok turista nemcsak maguknak az utazóknak okoz kényelmetlenséget, de a környeztre is ártalmas.

A vietnami Ha Long-öböl, mely a Világörökségnek is része, a világ egyik legnépszerűbb úti célja. Az őserdővel borított mészkőszigetekkel tarkított tengert rengetegen keresik fel ikonikus, türkizkék vize miatt. Ám éppen ez a nagy érdeklődés okozhatja a vesztét.

Ha Long város gyors fejlődése, ami többek között felvonó, vidámpark, luxusszállodák és több ezer új ház felhúzásával is járt, súlyosan károsította az ökoszisztémát. A projekteknek ráadásul még nincs végük, a múlt hónapban például nagy felháborodást váltott ki a természetvédők körében az a hatalmas építkezés, amely a szomszédos öböl vizein fut keresztül. De nemcsak az építkezések, hanem a környéket elborító szemét is nagy problémát jelent.

Mindennek az egyik következménye, hogy az eredetileg körülbelül 234 ott élő korallfaj mára a felére csökkent.

A másik a turisták csalódottsága. Az utazók többek között repülő hajóval is felfedezhetik az öblöt, amelyben több mint ezerkilencszáz sziget található. Sokan azt mondják, hogy kékebb és tisztább vízre számítottak.

A helyiek között ugyanakkor akadnak optimisták, például az egyik pilóta is bizakodóbb a jövőt illetően. Mint mondta, az elmúlt évtizedben sokkal kevesebb műanyaghulladék jutott a tengerbe, mint korábban, ez pedig nagyon biztató.

Hasonló történt a híres thaiföldi öböllel is, amit végül le is kellett zárni, de a történet úgy tűnik, szerencsésen folytatódik.

(Forrás: Phys, képek: Getty Images, Unsplash)

 

szín | vietnam | turizmus | tenger | ha long-öböl

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom