A hagyma a hazai konyha egyik alapvető eleme, így aztán gyakran kell megküzdenünk azzal a kellemetlen jelenséggel, hogy már az első vágásnál megtelik a szemünk könnyel, miközben csípő érzésünk van.
Az évek során számos módszer látott már napvilágot a könnyezés ellenszereként. Vannak, akik a rágógumira esküsznek, míg mások konkrétan búvárszemüveget öltenek, hogy védekezzenek a felszabaduló aromák ellen. A legújabb trükk azonban tényleg beválhat.
Nincs más dolgunk, minthogy egy falat kenyeret bekapjunk a szánkba, miközben aprítjuk a hagymafélét. A kenyér ugyanis remekül felszívja a hagyma enzimjeit, így megússzuk könnyhullatás nélkül a konyhai feladatot.
Ezért könnyezünk hagymaaprítás közben
A tudósok szerint a hagymafélékben olyan enzimek és savak találhatók, amelyek aprítás közben felszabadulnak, gázt képeznek, ami szembe kerülve irritációt vált ki. Ekkor kezd el könnyezni a szemünk, de kipirosodást, sőt viszkető érzést is tapasztalhatunk.
A legnagyobb irritációt a vörös és a lilahagyma váltja ki, míg a medvehagyma és az újhagyma alacsonyabb kéntartalma miatt nem, vagy csak elvétve okoz kellemetlenséget.
A Roadsteren korábban is osztottunk már meg hasznos konyhai praktikákat, ezekről ebben, ebben és ebben a cikkünkben lehet olvasni.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
praktika | búvárszemüveg | trükk | konyhai | hagymaaprítás
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!