Dánia csúcséttermei közé tartozik a The Alchemist, ahol békeidőben akár négyszáz dollárt (közel 130 ezer forintot) is elkérnek egy menüért. A koronavírus-járvány okozta nehéz helyzet ellenére példamutatóan változtatta meg a hely a vendégkörét, egy ideje ugyanis hajléktalanoknak és a társadalom peremére szorult embereknek készít ételeket.
A neves étterem – amely egyébként annyira népszerű, hogy csak várólistára feliratkozva lehet asztalhoz jutni nagyjából nyár közepétől – a következő hónaptól már az újranyitást tervezi, de addig is, a Rasmus Munk séfhez köthető JunkFood projekthez csatlakozva nélkülözőknek főz.
"Jelenleg rengeteg időnk és négy üres konyhánk van. Nehéz úgy felkelni reggelente, hogy nincs különösebb dolgunk, pláne azok után, hogy hozzászoktunk a napi tizenhat-tizenhét órás műszakhoz" – mondta a huszonnyolc esztendős Munk, aki a közelmúltban az Instagramon arra hívta fel a többi séf figyelmét, hogy mostanság a legtöbb embernek otthon kell maradnia, de akadnak olyanok, akiknek nincs otthonuk, viszont segítségre van szükségük.
A séf azóta naponta ötszázötven adag ételt készít és juttat el tizenkét koppenhágai menedékhelyre.
"Éttermünk filiozófiájának egyik alapvetéseként igyekszünk kiemelkedőt nyújtani mind a gasztronómiát, mind a vendégekkel történő kommunikációt tekintve" – árulta el Munk, majd hozzátette, hogy a szakmától rengeteg pozitív visszajelzést és nagyon sok segítséget kaptak, legyen szó alapanyagok beszerzéséről vagy a kiszállításról.
A magunk részéről a legnagyobb tisztelettel adózunk a The Alchemist csapata előtt!
Ez is érdekelhet:
(Fotó: The Alchemist)
étterem | felajánlás | jótékonyság | főzés | hajléktalanok | michelin-csillag
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
![](https://roadster.hu/uploads/2024/12/roadster-18-promo.jpg)
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!