Három Michelin-csillagot kapott egy korábbi profi kosárlabdázó étterme

Hétfőn megérkezett a világhírű étteremkalauz 2021-es franciaországi kiadása.

Az idei díjátadó az ismert okok miatt meglehetősen visszafogottra sikerült, bár exkluzív helyszínen, de közönség nélkül tartották meg. Először fordult elő a Michelin Guide történetében, hogy a ceremóniának nem a dél-franciaországi Cognac városa adott otthont, idén ugyanis Párizsba költöztették az eseményt a szervezők.

A meghatározó gasztrokiadvány szerkesztői azt ígérték, hogy a világjárvány következtében kialakult rendkívül nehéz helyzet miatt 2021-ben nem fokoznak le egy három csillaggal rendelkező séfet sem. Ehhez tartották magukat, ugyanakkor a Michelin Guide igazgatója, Gwendal Poullennec a Eiffel-torony második emeletén működő Jules Verne étteremben tartott ünnepségen elmondta, hogy csupán azoktól az éttermektől vettek el csillagot, amelyek bezártak vagy koncepciót váltottak.

Harmadik csillaggal jutalmazták a Marseille-ben található AM éttermet, így immáron – Monacót is beleszámítva – harminc, három Michelin-csillagos vendéglátóhellyel büszkélkedhet Franciaország.

Az AM egyedüli új belépőnek számít a francia gasztronómia legfelsőbb szintjén. Tulajdonosa Alexandre Mazzia, a Kongói Köztársaságban született és ott felnőtt egykori profi kosárlabdázó, amiből könnyedén kikövetkeztethető, hogy a menüre komoly hatással van az afrikai konyha. Specialitásai közé tartozik a füstölt angolna alga popcornnal és csokoládéval, vagy a málnasorbet harissával.

Gwendal Poullennec szerint az AM rendkívül egyedi étterem, amely többféle szempontból is kiemelkedik a mezőnyből.

Mazzia előbb örömében sírva fakadt a hír hallatán, aztán korábbi mentoraitól fogadta a gratulációkat videocseten keresztül.

A koronavírus-járvány miatt Franciaországban február közepéig zárva maradnak az éttermek, a bárok, és a kávézók. A túlélés érdekében jó néhány hely házhoz szállításra és elviteles üzemmódra tért át – köztük van az AM is, amely food truckokból árulja kis ételkosarait, mindössze huszonnégy euróért.

Ez is érdekelhet:

Először kapott vegán étterem Michelin-csillagot Franciaországban

A dél-nyugat-franciaországi kisvárosban működő vendéglátóhely valóban csúcsra repítette a növényi eredetű ételekből készített fogásokat.

(Forrás: France24.com, archyde.com, fotók: Getty Images, az AM Facebook-oldala)

franciaország | három | 2021 | michelin-csillag | új

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom