Hét alig ismert, de elbűvölő falu, amit tavasszal érdemes meglátogatni

Velencétől Athénig Európa legnépszerűbb úti céljai megrogynak a fenntarthatatlan turistaforgalom súlya alatt. Bőven itt az ideje tehát a megszokott úti célok helyett úgymond felfedezetlennek számító területeket keresni. Ebben segít az ENSZ turisztika hivatalának ajánlása, ami olyan településeket mutat be, ahol őrzik a helyi kultúrát és hagyományokat, ünneplik a sokszínűséget és védik a biológiai sokféleséget.

Ordino, Andorra

A kevesebb mint 80 ezer lakosú Andorra Európa egyik legkisebb állama.

A Franciaország és Spanyolország között, a Pireneusok hegyei között fekvő apró ország népszerűnek mondható a síszezonban és a vámmentes üzletei miatt is kedvelt – de ennél azért jóval többet tud.

Ordino például egy szépséges középkori városka, amelyet festői kőházak szegélyeznek – közülük az egyikbe, a Casa Areny Múzeumban be is lehet kukkantani. A magashegyi Tristaina-tavaktól és a Sorteny Nemzeti Parktól kezdve – utóbbi az ország legnagyobb természetvédelmi területe – a Casamanya hegységig és az Ordino Arcalís síközpontig nincs hiány panorámás túraútvonalakból sem. Ordino remek opció egy egynapos kirándulásra, és kb. háromórás autózással könnyedén el is érhető Barcelonából, Gironából vagy Toulouse-ból.

Slunj, Horvátország

A legtöbb turista a dalmát tengerpartot keresi, ha Horvátországba igyekszik, pedig az ország belsejében is gyönyörű dolgokra bukkanni, például vízesésekre és folyóparti strandokra.

Slunj rövid autóútra van csupán a híres Plitvicei-tavaktól, és saját vizes látványosságai vannak; Rastoke-ban mindjárt huszonhárom vízesés ömlik a Korana folyóba, amit malmok szegélyeznek.

Nyáron bátran fürödhetünk a vízben, miután bringával körbetekertük a békés Jelvik-erdőt.

Lerici, Olaszország

Az Olaszország északnyugati partvidékén fekvő Lerici tele van olyan ikonikus színes épületekkel, amelyekről az ugyancsak csodás Cinque Terrét ismerjük.

Lericiben található a Santa Teresa Smart Bay, Olaszország első víz alatti "élő" laboratóriuma, ahol a tudósok a vízi gerinctelen élőlények növekedési ütemének megfigyelésével foglalkoznak. A kutatás segít az öböl érzékeny ökoszisztémájának védelmében és a térséget fenntartható turizmus felé tereli.

Sortelha, Portugália

Portugália az utóbbi években egyre népszerűbb célpont, de a fősodoron kívül is rengeteg rejtett gyöngyszemmel büszkélkedhet. Ezek közé tartozik a fallal körülvett Sortelha, amely megőrizte középkori és reneszánsz építészeti emlékeit.

Az impozáns 13. századi vár fölé magasodó gránitházai a régmúltból származó látványért felelnek, míg szélturbinái a fenntartható jövő vízióját festik meg.

Sigüenza, Spanyolország

A közép-spanyolországi falu erődítményszerű váráról és a híres vallási műalkotásoknak otthont adó Museo Diocesanóról ismert.

Az utóbbi években ugyan az elnéptelenedés miatt stagnál, de igyekszik változtatni az állapotán nagyrészt a turizmusra építve. Madridból egy közel másfél órás "középkori" vonatozással el lehet jutni a faluba, útközben pedig trubadúrok és lovagok zenével és színházzal mesélik el az érintett falvak és városok történetét.

Morcote, Svájc

A Luganói-tónál fekvő Morcote képeslapra illő külsejével tényleg ellenállhatatlan úti célnak látszik.

A zöldellő környezetben és a vízparton régi patrícius házak árkádjai sorakoznak. A lenyűgöző falut komppal is meg lehet közelíteni.

Şirince, Törökország

A hellenisztikus korig visszanyúló történelmével a törökországi Şirince igyekszik megőrizni régi idők hangulatát.

A szűk utcákon tiltott a járműforgalom, így a helyieknek gyalog vagy lóval kell közlekedniük.

A dombtetőn fekvő hely a görög-török háború előtt még görög falu volt. Az ókori Efezus városától tizenkét kilométerre található települést szőlőskertek, olajfa-ültetvények és gyümölcsfák ölelik körbe.

Bár napsütésben mostanában nálunk sem volt hiány, a hőmérséklet még messze nem a legmelegebb évszakot idézi. Azonban nem kell messzire utaznunk, ha pótolnánk azt a néhány hiányzó fokot.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

 

 

turizmus | fenntartható | alig ismert | falu | tipp

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom