Hét izgalmas hely a nagyvilágból, amely fizet azért, hogy odaköltözz

Valószínűleg mindannyian álmodoztunk már arról, hogy összepakolunk és a bolygó egy teljesen másik szegletébe költözünk – akár azért, hogy élvezzük a távmunka szabadságát, vagy egyszerűen csak válaszoljunk a kaland hívó szavára. Akadnak olyan helyek a világon, amelyek valamilyen módon fizetmek azért, hogy ezt tegyük, plusz a beilleszkedésben is segítenek. Mutatunk közülük hetet.

Tulsa, USA

Oklahoma második legnagyobb városa már több mint négy éve ösztönzi a távmunkásokat, hogy költözzenek oda a Tulsa Remote program keretében.

Ha megfelelsz a feltételeknek, jelentkezel, és sikerül bejutnod, akkor egyszeri, tízezer dolláros (3,6 millió forintos) segítséget kapsz, hogy talpra állhass. Emellett egy íróasztalt is biztosítanak a 36 Degrees North-ban, ami egy Tulsa központjában található co-working iroda, továbbá havi ötszáz dolláros lakhatási ösztöndíjat is, de legfeljebb csak egy évig. A 2018 novemberében indult program máig tart.

Albinen, Svájc

A Valais kantonban található, festői szépségű falunak is komoly gondot okoz a csökkenő népesség. Manapság kevesebb mint 250 lelket számlál, úgyhogy a lakosság növelése érdekében a svájci kormány fizet az odaköltözésért. A családok felnőttenként akár 25 ezer svájci frank (kb. 10,2 millió forint), gyermekenként pedig akár tízezer frank (közel 4,2 millió forint) támogatásra is számíthatnak.

A támogatás igénybevételéhez svájci állampolgárnak kell lenni, vagy rendelkezni kell állandó tartózkodási engedéllyel. Ezen kívül az új lakónak kötelező házat vásárolnia a településen és azt legalább tíz évig fő lakóhelyként használnia.

Szardínia, Olaszország

A sziget az egész világon ismert lélegzetelállító strandjairól, vadregényes tájairól, valamint egyedi nyelvéről és szokásairól, amelyek az évszázadok során is megmaradtak.

Az ország számos vidéki településéhez hasonlóan számos szardíniai falu és kisváros is elnéptelenedési válsággal küzd, amit a regionális kormányzatok egy tavaly júliusban bejelentett pénzügyi programmal kívánnak orvosolni.

Azok a kérelmezők, akik hivatalos lakóhelyüknek egy háromezer lakos alatti szardíniai falut tesznek meg, vagy valamelyikben házat vásárolnak, akár 15 ezer eurós (kb. 5,8 millió forint) támogatásra számíthatnak a lakhatási költségek fedezésére.

Topeka, USA

A Choose Topeka elnevezésű kísérleti program lakásvásárlóknak 15 ezer dolláros (kb. 5,4 millió forintos), míg bérlőknek tízezer dolláros (3,6 millió forintos) támogatást kínál a Kansas állam fővárosába költözésért és az ottani munkavállalásért.

A 2020-ban indult és jelenleg is zajló program célja, hogy segítse a város népességének növekedését, valamint a pénzügyi szolgáltató szektorban, a könyvkiadásban, az oktatásban és a kormányzati szektorban megüresedő állások betöltését.

Vermont, USA

Talán meglepő, hogy a tavakkal, erdőkkel, leírhatatlan szépségű őszi színekkel és síközpontokkal dicsekedő Vermontnak pénzzel kell motiválnia leendő új lakosait.

Pedig az állam pontosan ezt teszi.

A Wyoming után a második legkevesebb lakossal rendelkező amerikai állam  2019 januárjában indított áttelepülési programjával igyekszik növelni munkaerő-állományát. A New Remote Worker Grand Program minden kritériumnak megfelelő sikeres pályázói – érkezési sorrendben – segítséget kaphatnak az állami kormányzattól a költözés költségeinek fedezésétől kezdve egészen a bérleti kaucióig.

Santiago, Chile

A chilei kormány arra törekszik, hogy fővárosát nemzetközi technológiai központtá alakítsa.

Ennek érdekében 40 ezer dollárt (kb. 14 millió forintot) ad a vállalkozóknak, hogy a városba költözzenek és ott indítsák el a bizniszüket.

A 2010-ben indított, Start-Up Chile elnevezésű program többféle változatot kínál a különböző típusú induló vállalkozások számára, köztük egy olyan programot is, amely csak a nők által vezetett projekteknek érvényes. A programba bekerülők egyéves munkavállalási vízumot kapnak, valamint ingyenes co-working irodát és hozzáférést egy meglévő kapcsolati hálóhoz. Az Andok és a Csendes-óceán közé szorított, erős és stabil gazdasággal büszkélkedő Santiago elég vonzó helynek tűnik mind az élethez, mind a munkához.

Presicce-Acquarica, Olaszország

A pugliai Salentóban, Olaszország híres csizmájának "sarkában" található Presicce-Acquarica 2019-ben alakult meg Presicce és Acquarica del Capo települések egyesülésével. Az új városnak alig tízezer lakosa van – ezt a számot szeretné növelni a helyi önkormányzat. Indul egy program, amely találóan az "Üdvözöljük Presicce-Acquaricában" címet viseli és azon magánszemélyek és családok számára lesz elérhető, akik a Presicce-Acquaricába költözés mellett döntenek. Ezért legfeljebb 30 ezer eurós (kb. 11 millió forintos) támogatást igényelhetnek házvásárláshoz, valamint az ingatlan esetleges felújításához.

A NordLayer hálózatbiztonsági vállalat 66 országot vizsgált meg abból a szempontból, hogy mennyire találunk jó feltételeket a távmunkához. Értékelték többek között a kiberbiztonságot, a gazdasági és társadalmi feltételeket, a digitális és fizikai infrastruktúrát, valamint a járványra adott válaszokat.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images, Unsplash)

fizet | költözés | program | lakhatás | város

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom