Az olaszok rendre értékelik, hogy a turisták mennyire szeretik a messze földön kedvelt kultúrájukat és a konyhájukat, de van néhány dolog, amitől elkezdik kaparni a falat.
Kávérendelés
Sokan szeretünk délután elkortyolgatni egy kapucsínót, az olaszok viszont elég szigorúak, ha a kávéról van szó.
A kapucsínó náluk ugyanis a reggeli italának számít, általában egy édes sütemény, például croissant kíséretében fogyasztják – ez cornetto néven is ismert, mivel különbözik a francia croissant-tól.
Ha a reggeli után erősnek érzünk egy sima eszpresszót, akkor a macchiato megfelelő választás lehet helyette.
Pizzafeltétek
Előfordulhatnak bizonyos pizzafeltéttel kapcsolatos kérések, amelyek miatt a felszolgáló fura arckifejezéssel reagálhat.
Az ananász a pizzán például egyszerűen nem elfogadható Olaszországban, nem is ajánlott próbálkozni vele.
Ha valami hasonlóra vágyunk, próbáljuk ki a pizza e fichit (pizza és füge), amely szintén a sós és édes ízeket ötvözi.
A másik nagy hiba, amit pizzarendeléskor elkövethetünk, hogy ketchupot kérünk rá. A paradicsomos alapmártás bőven elég.
Carbonara-recept
A carbonara világszerte kedvelt étel, és az eredeti római recept mindössze öt egyszerű hozzávalót igényel – ne kérdezzük meg tehát, hogy van-e benne tejszín.
A carbonara elkészítéséhez mindössze tésztára – lehetőleg spagettire vagy rigatonira –, pecorino sajtra, tojásra, fekete borsra és guancialéra van szükség.
Utóbbi egy sertéspofából készült pácolt húskészítmény, amely zsírjának köszönhetően segít emulgeálni a mártást.
A carbonara krémes ízének eléréséhez nem kell mást tenni, mint követni a receptet, ami egyáltalán nem igényel tejszínt.
A mediterrán ország nincs híján történelmi látnivalóknak, melyek közül először talán az ókori emlékek ugranak be a legtöbbeknek, ugyanakkor mintegy kétszáz olyan éttermet, szállodát és kávézót találunk itt, amely hivatalosan történelmi helyszínnek számít, miután már legalább százötven éve nyitva tart. Igyunk egy kávét az asztalnál, ahol egykor Casanova ült, és kóstoljunk koktélokat Hemingway nyomdokain!
(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)
utazás | hibák | kávé | rendelés | olaszország
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!