A Himalája titkos paradicsomai, melyeket csak vészterhes időkben lehet felfedezni

A tibeti buddhisták szerint léteznek paradicsomi völgyek a hegyekben, ahová csak bizonyos időpontokban lehet bejutni: amikor a világot hatalmas veszély fenyegeti, itt menedékre lelhetnek a tiszta szívű buddhisták.

A bejülnek, vagyis elrejtett földnek nevezett szent helyekről szóló történetek a tibeti buddhizmus nyingma iskolájának, azon belül is egy Padmaszambhava nevű gurunak köszönhetők, aki leírta, hol találhatók ilyen menedékek, és mik a belépés feltételei. A szövegeket barlangokban, kolostorok belsejében és vízesések mögött rejtette el szerte a Himalájában, és a hagyomány szerint csak a lámák találhatják meg őket, bizonyos előre meghatározott időpontokban.

 

Nem lehet tudni, hány bejül van, de a legtöbbet valószínűleg még nem fedezték fel. A legtöbbet eddig a Himalája déli, zöldebb, nedvesebb és termékenyebb, vagyis "paradicsomibb" oldalán találták meg.

Néhány ilyen bejülről például az északkelet-indiai Szikkimben és a nepáli Helambu-, Rolvaling- és Cum-völgyben a buddhista vallás gyakorlói már évszázadok óta tudnak, és ma már falvak és városok is települtek rájuk. Emellett olyanok is akadnak, amelyeknek a helyét ugyan ismerik, de nem tudják megközelíteni.

1962-ben például egy Tulsuk Lingpa nevű, ismert tibeti láma azt állította, hogy talált egy térképet, amely a világ harmadik legmagasabb hegyén, a Kancsendzöngán található Demosong bejülhöz vezet. A helyet egy csoport követőjével meg is találta, de nem lépett be, hanem visszaindult a többiekért. A kibővült csapat azonban már nem jutott be: lavina sodorta el őket.

A Pemako bejült, amely a világ egyik legmélyebb kanyonjának, az északkelet-indiai Arunácsal Prades államban található Jarlung Cangpo-kanyonnak a legnehezebben megközelíthető részén fekszik, az 1990-es évek elején találta meg egy buddhista gyakorlócsoport Ian Baker buddhista tudós vezetésével.

És van még egy bejül, amit mára mindenki ismer, mégis kevesen tudják róla, hogy szent hely. Amikor a serpáknak a 15. században menekülniük kellett Tibetből a zavargások miatt, Szangja dordzse láma elérkezettnek látta az időt, hogy „kinyissa“ a khumbui bejült. Így elvezette az embereket egy vízben gazdag területre, ahol gabonát termeszthettek és békében nevelhették a jakjaikat.

Ez a hely valóban magashegyi paradicsomnak tűnt azokhoz a zord helyekhez képest, ahonnan a serpák jöttek. Ez a Mount Everest nepáli oldalát körülvevő terület.

A Khumbu régióban található az Everest alaptábora is, ahol nem feltétlenül a spiritualitáson van a hangsúly, vannak azonban olyan szegletei is a Khumbu régiónak, ahol a bejül-szellemiség még mindig erős. Például a meredek, erdős lejtőn magasodó Lavudo-kolostor, az alaptábortól két völggyel arrébb, nyugatra. A szerzetesek szerint a kolostor mögötti nagy sziklában, a Dragkarmában van egy kapu, ami Khumbu titkos, ötödik völgyébe vezet. Úgy tartják, ez a bejül szíve, és itt meditált maga Padmaszambhava, hogy megáldja Khumbut.

Egy hónapra itt hagyni mindent és nekivágni a kalandnak a Föld másik felén sokak álma. Dósa Péter meg is valósította, és elmesélte, mire számítson, aki hasonlóra vállalkozik, ahogyan tette ezt egy kilenc budapesti fiatalból álló csapat is.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

 

nagy sztori | buddhizmus | tibet | himalája | nepál

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom