Close
Hőségriadóra készülhet, aki a következő napokban ezekbe az országba utazik

Hőségriadóra készülhet, aki a következő napokban ezekbe az országba utazik

Arrafelé nem szokatlan ez októberben, de nem is mondható rendszeresnek.

Kánikulai hőségre számíthatnak a Görögországba és Törökországba utazók a következő napokban. A múlt hétvégén például a tengerparti Antalya városában 41 Celsius-fokot mértek a török meteorológiai állomások. Az országban legutóbb kilencvenkét évvel ezelőtt történt hasonló.

“Az antalyai repülőtér 1930 óta a legmelegebb októberi napot élte át a 41,2 Celsius-fokkal, ami az Afrikából érkező és az öbölbe észak-északnyugat felől leereszkedő forró levegőnek köszönhető. A 41,2 C egyben törökországi októberi rekord is” – nyilatkozta Yaser Turker török meteorológus. Törökország időjárása az elmúlt két napban valamelyest visszavett és beállt 30 fok körüli hőmérsékletre.

Görögországban és Cipruson szintén soha nem látott hőséget mértek október elején: a ciprusi Athalassa Nemzeti Parkban 40 fokot, a görögországi Potamoiban pedig 39,2 fokot rögzítettek. Hétvégére 7-10 fokkal lehet magasabb az átlaghőmérséklet, mint az elmúlt évtizedek megszokott értékei. Athénban, Krétán, Korfun és Rodoszon viszont a héten 20 Celsius-fok körüli, hűvösebb idő várható.

Szakértők szerint a forró hőmérséklet a főnszélnek köszönhető, amely egy meleg és viharos szellő, ami aztán a hegyvonulatok lejtős oldalán lefelé áramolva természetes módon felmelegszik.

Eközben Portugáliában október első hetében 35 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jegyeztek – ez leginkább a szaharai porfelhő visszatérésének köszönhető, amely korábban 2022 tavaszán nézett át Európába. “A legmagasabb hőmérséklet nyolc-kilenc fokkal haladja meg az októberi szokásos értéket, október 8-án és 9-én tetőzhet” – mondta Patrícia Marques meteorológus.

Eközben kiosztották a World Travel Awards európai úti célokat és turisztikai szereplőket értékelő díjait, amelyeket a turizmus Oscarjának is neveznek, és amellyel a Magyar Zene Házát is jutalmazták.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

kánikula | hőségriadó | törökország | görögország | portugália

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram