Ez a legjobb időpont szállodai szobát foglalni

Az egyik legjelentősebb utazási költség a szállás, ami alkalmanként még a repülőjegy árát is lekörözheti. Ezért érdemes a megfelelő ütemben hotelszobát foglalni, mert a szállodaárak dinamikusak; a kereslet és a kínálat alapján ingadoznak. Ez azt jelenti, hogy egyik napról a másikra változhat a keresés során látott ár, még akkor is, ha a tervezett tartózkodás időpontja ugyanaz marad. Mikor a legjobb szállodát foglalni? Eláruljuk!

A szobafoglalás ideális pillanatának megtalálása nem egzakt tudomány – az iparágon belül rengeteg eltérés figyelhető meg. De, ha a statisztikákat nézzük, jellemzően tizenöt nappal a tervezett tartózkodás előtt találjuk a legalacsonyabb árakat.

A NerdWallet 2022-es tanulmánya több mint 2500 szállodai szobaárat elemzett 2019-től 2021 első feléig, és átlagosan tizenhárom százalékos megtakarítást talált azok esetében, akik tizenöt nappal a kívánt tartózkodásuk előtt foglalták le a szobájukat, mint azoknál, akik négy hónappal korábban tették ezt meg.

Természetesen ez csak egy átlag, és nem veszi figyelembe a forgalmas időszakokat, például az ünnepeket, amikor mindenképpen ajánlott előbb foglalni.

A Hopper utazási alkalmazás adatai szerint a tizenötnapos referenciaérték valid lehet az olyan nagy üzleti városok esetében, mint New York és Chicago, de kevésbé pontos egyes klasszikus nyaralós kedvenceknél, mint mondjuk a Karib-tenger vagy Hawaii. A Hopper megjegyzi, hogy ezeken a helyeken a hotelszoba-árak általában két-három hónappal az utazás előtt a legalacsonyabbak.

Az utolsó pillanatban történő szállásfoglalás kockázatai

Egy last minute-foglalással pénzt takaríthatunk meg, de ez a módszer kicsit kockázatos is. Ha például az utazás megkezdése előtti napokig várunk a foglalással, előfordulhat, hogy a kinézett szálloda megtelik és a környéken lévő hotelekben sincs már hely. Eme kockázat csökkentése érdekében javasolt ingyenes lemondási opciót kínáló szobát foglalni, aztán a foglalás után nyomon követni a szoba árát. Ha az ár csökken, "büntetés" nélkül lemondható a foglalás (apró betűs rész átolvasása azért melegen ajánlott!) és megvan a lehetőség alacsonyabb áron újrafoglalni.

Ez persze némi befektetett munkát igényel, de biztosítja, hogy a legjobb árat kapjuk.

A megfelelő időpont

Számít a napszak vagy a hét konkrét napja a foglalásnál? Nem! Ez ugyanis többnyire egy mítosz. Bár az árak ingadoznak, az egyik napról vagy óráról a másikra történő megtakarítás elhanyagolható. Maradjunk  úti céltól függően az utazás előtt két héttel, illetve két-három hónappal történő foglalásnál.

Mielőtt szállodai szobát foglalsz, ezt a három kérdést kötelező feltenned, itt pedig több utazási praktikát is találsz légiutas-kísérőktől, pilótáktól és ingázóktól.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

szoba | hotel | időpont | legjobb | foglalás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom