Close
Ez a legjobb időpont szállodai szobát foglalni

Ez a legjobb időpont szállodai szobát foglalni

Az egyik legjelentősebb utazási költség a szállás, ami alkalmanként még a repülőjegy árát is lekörözheti. Ezért érdemes a megfelelő ütemben hotelszobát foglalni, mert a szállodaárak dinamikusak; a kereslet és a kínálat alapján ingadoznak. Ez azt jelenti, hogy egyik napról a másikra változhat a keresés során látott ár, még akkor is, ha a tervezett tartózkodás időpontja ugyanaz marad. Mikor a legjobb szállodát foglalni? Eláruljuk!

A szobafoglalás ideális pillanatának megtalálása nem egzakt tudomány – az iparágon belül rengeteg eltérés figyelhető meg. De, ha a statisztikákat nézzük, jellemzően tizenöt nappal a tervezett tartózkodás előtt találjuk a legalacsonyabb árakat.

A NerdWallet 2022-es tanulmánya több mint 2500 szállodai szobaárat elemzett 2019-től 2021 első feléig, és átlagosan tizenhárom százalékos megtakarítást talált azok esetében, akik tizenöt nappal a kívánt tartózkodásuk előtt foglalták le a szobájukat, mint azoknál, akik négy hónappal korábban tették ezt meg.

Természetesen ez csak egy átlag, és nem veszi figyelembe a forgalmas időszakokat, például az ünnepeket, amikor mindenképpen ajánlott előbb foglalni.

A Hopper utazási alkalmazás adatai szerint a tizenötnapos referenciaérték valid lehet az olyan nagy üzleti városok esetében, mint New York és Chicago, de kevésbé pontos egyes klasszikus nyaralós kedvenceknél, mint mondjuk a Karib-tenger vagy Hawaii. A Hopper megjegyzi, hogy ezeken a helyeken a hotelszoba-árak általában két-három hónappal az utazás előtt a legalacsonyabbak.

Az utolsó pillanatban történő szállásfoglalás kockázatai

Egy last minute-foglalással pénzt takaríthatunk meg, de ez a módszer kicsit kockázatos is. Ha például az utazás megkezdése előtti napokig várunk a foglalással, előfordulhat, hogy a kinézett szálloda megtelik és a környéken lévő hotelekben sincs már hely. Eme kockázat csökkentése érdekében javasolt ingyenes lemondási opciót kínáló szobát foglalni, aztán a foglalás után nyomon követni a szoba árát. Ha az ár csökken, „büntetés” nélkül lemondható a foglalás (apró betűs rész átolvasása azért melegen ajánlott!) és megvan a lehetőség alacsonyabb áron újrafoglalni.

Ez persze némi befektetett munkát igényel, de biztosítja, hogy a legjobb árat kapjuk.

A megfelelő időpont

Számít a napszak vagy a hét konkrét napja a foglalásnál? Nem! Ez ugyanis többnyire egy mítosz. Bár az árak ingadoznak, az egyik napról vagy óráról a másikra történő megtakarítás elhanyagolható. Maradjunk  úti céltól függően az utazás előtt két héttel, illetve két-három hónappal történő foglalásnál.

Mielőtt szállodai szobát foglalsz, ezt a három kérdést kötelező feltenned, itt pedig több utazási praktikát is találsz légiutas-kísérőktől, pilótáktól és ingázóktól.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

időpont | legjobb | szálloda | foglalás | hotel

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram