Ennyit kellene várni az ébredés utáni első kávéval egy alvásszakértő szerint

Kelj fel és őrölj – vagy inkább ne.

Egy alvásszakértő elárulta a legjobb időpontokat a kávézáshoz,  és ez nem is olyan korán van, mint gondolnánk. Dr. Deborah Lee azt javasolja,

hogy az első csésze feketét legkorábban negyvenöt perccel ébredés után fogysszuk el.

– A kortizol hormon a saját alvási ciklusunkra jellemző ritmust követi – mondta Lee. – A kortizol emelkedett szintje hatással lehet az immunrendszerre, és ha már ébredéskor a csúcson van, akkor az azonnali kávéfogyasztás többet árthat, mint használhat. Sőt, hosszú távon immunissá tehet a koffeinre.

A kortizol a szervezet fő stresszhormonja – a mellékvesék termelik, és stresszhelyzetben kerül a véráramba. Befolyásolja az alvást, a hangulatot és az energiaszintet. Emellett – más fontos funkciók társaságában – küzd a gyulladás ellen, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet.

– A legjobb időpont a kávéfogyasztásra általában a délelőtt közepe-késő délelőtt lenne, amikor a kortizolszintünk sokkal alacsonyabb, és érezzük, hogy kevesebb az energiánk. Természetesen késő délután már nem ajánlott, mert úgy már befolyásolhatja az alvást – magyarázta Lee.

Egy 2010-es tanulmány szerint a kortizolszint éjfél körül éri el a mélypontját, majd hajnali 2-3  körül emelkedni kezd. Reggel 8:30 tájékán tetőzik, majd a nap folyamán ismét csökken, amíg a 24 órás ciklus be nem fejeződik. Lee szerint tehát annak,

aki reggel 7 óra körül ébred, várnia kellene az első csésze elfogyasztásával a 10 és 12 óra közötti időszakig.

Ami pedig az alvást illeti, Lee ajánlása szerin lefekvés előtt "legalább hat órával" hagyjuk abba a kávézást. A biztonság kedvéért délután 3 óra után kerüljünk el minden koffeinforrást, beleértve a kávét, az üdítőket és az energiaitalokat.

– Próbáljunk meg gyógyteákra váltani, ha meleg italra van szükségünk, vagy koffeinmentesre, hogy becsapjuk a szervezetünket és azt higgyük, a koffeinadagunkat kapjuk meg – zárta a szakértő.

De vajon elég koffeint fogyasztasz ahhoz, hogy átvészeld a napot? Vagy túl sokat iszol, amiért aztán éjszakánként nem tudsz rendesen aludni? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a kávéból? Ezekre a kérdésekre adunk választ.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

ébredés | után | szakértő | időpont | kávé

FOLYTASD EZZEL

Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom