Ennyit kellene várni az ébredés utáni első kávéval egy alvásszakértő szerint

Kelj fel és őrölj – vagy inkább ne.

Egy alvásszakértő elárulta a legjobb időpontokat a kávézáshoz,  és ez nem is olyan korán van, mint gondolnánk. Dr. Deborah Lee azt javasolja,

hogy az első csésze feketét legkorábban negyvenöt perccel ébredés után fogysszuk el.

– A kortizol hormon a saját alvási ciklusunkra jellemző ritmust követi – mondta Lee. – A kortizol emelkedett szintje hatással lehet az immunrendszerre, és ha már ébredéskor a csúcson van, akkor az azonnali kávéfogyasztás többet árthat, mint használhat. Sőt, hosszú távon immunissá tehet a koffeinre.

A kortizol a szervezet fő stresszhormonja – a mellékvesék termelik, és stresszhelyzetben kerül a véráramba. Befolyásolja az alvást, a hangulatot és az energiaszintet. Emellett – más fontos funkciók társaságában – küzd a gyulladás ellen, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet.

– A legjobb időpont a kávéfogyasztásra általában a délelőtt közepe-késő délelőtt lenne, amikor a kortizolszintünk sokkal alacsonyabb, és érezzük, hogy kevesebb az energiánk. Természetesen késő délután már nem ajánlott, mert úgy már befolyásolhatja az alvást – magyarázta Lee.

Egy 2010-es tanulmány szerint a kortizolszint éjfél körül éri el a mélypontját, majd hajnali 2-3  körül emelkedni kezd. Reggel 8:30 tájékán tetőzik, majd a nap folyamán ismét csökken, amíg a 24 órás ciklus be nem fejeződik. Lee szerint tehát annak,

aki reggel 7 óra körül ébred, várnia kellene az első csésze elfogyasztásával a 10 és 12 óra közötti időszakig.

Ami pedig az alvást illeti, Lee ajánlása szerin lefekvés előtt "legalább hat órával" hagyjuk abba a kávézást. A biztonság kedvéért délután 3 óra után kerüljünk el minden koffeinforrást, beleértve a kávét, az üdítőket és az energiaitalokat.

– Próbáljunk meg gyógyteákra váltani, ha meleg italra van szükségünk, vagy koffeinmentesre, hogy becsapjuk a szervezetünket és azt higgyük, a koffeinadagunkat kapjuk meg – zárta a szakértő.

De vajon elég koffeint fogyasztasz ahhoz, hogy átvészeld a napot? Vagy túl sokat iszol, amiért aztán éjszakánként nem tudsz rendesen aludni? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a kávéból? Ezekre a kérdésekre adunk választ.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

után | szakértő | ideális | kávé | fogyasztás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom