Annyira megemelték az idegenforgalmi adót, hogy már alig van turista ebben az országban

Bhután már jó ideje nem tartozik az olcsó országok közé: körülbelül három évtizede vezették be az éjszakénként és személyenként 65 dolláros (körülbelül 22 ezer forintos) környezetvédelmi díj címén bevezetett idegenforgalmi adót, amit a járvány után kétszáz dollárra (68 ezer forintra) emeltek, hogy elriasszák, a kisebb pénzű, és „környezetkárosító“ turistákat.

A célt tulajdonképpen elérték, mert a látogatók száma most csak töredéke a járvány előttinek. Az ország azonban ettől a hónaptól 2024 végéig kedvezményt ajánl.

Aki négy napnyi adót befizet, az további négy napot ingyen maradhat, aki pedig tizenkét napot kifizet, egy teljes hónapig élvezheti a vakációt további díj nélkül.

Mindez azonban csak a dollárban fizető turistákra vonatkozik, így például a szomszédos Indiából érkező, rúpiában fizető látogatókra nem.

Január óta körülbelül 47 ezer turista fordult meg Bhutánban, az ország pedig azt szeretné, ha év végéig 86 ezren látogatnák meg. Ez mindössze töredéke a 2019-es turistaszámnak, ekkor ugyanis 315 600-an léptek be a himalájai királyságba.

Nem ez az egyetlen mód, ahogy Bhután igyekszik a turisták kedvében járni, bár nem is ez az egyetlen ország, amely már nem fogadja tárt karokkal a turistákat.

(Forrás: CNN, képek: Unsplash)

díj | környezetvédelmi adó | kedvezmény | idegenforgalmi adó | bhután

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom