A halak grillezése sokak számára jelent kihívást, hiszen sokkal finomabbak, lágyabbak, mint például a csirke vagy a marhahús. Ráadásul, mivel a halhúsnak magas a víztartalma, könnyen ki is száradhat sütés közben. Vannak azonban jó módszerek arra, hogy tökéletes grillezett halat készítsünk. Ezeket gyűjtöttük össze.
Egészben vagy filében
A halak grillezése esetén érdemes különbséget tenni abban, hogy egészben sütjük meg, vagy filét teszünk a grillrácsra. Amennyiben egészben sütjük, a bőr megakadályozza a hús kiszáradását, így sokkal ízletesebb lehet a végeredmény.
A halfilé esetében az étel jóval hamarabb elkészül, ugyanakkor kifejezett nehézséget okozhat a hús megfordítása a rácson.
Amennyiben olyan halfilével dolgozunk, amin van bőrréteg, érdemes az idő nagy részében a halbőrrel lefelé sütni a húst, a fordítást követően már csak egy-két percig tartsuk a parázs fölött!
Jó módszer lehet az is, ha a halszeletekre helyezünk egy kevés vajat, citromszeleteket, friss zöldfűszereket, majd alufóliába csavarjuk és a rácsra helyezzük. A végeredmény így nemcsak szaftos lesz, de vizuálisan is szép látványt nyújt majd kicsomagolás után.
A hal grillezése öt lépésben
Első lépés: Drótkefével alaposan tisztítsuk meg a grillrácsot!
Második lépés: Ízesítsük a halakat sóval, borssal, zöldfűszerekkel, kenjük be egy kevés olívaolajjal!
Harmadik lépés: Helyezzük a grillt közepesen magas fokra, majd tegyük rá a grillrácsot és hagyjuk, hogy átforrósodjon.
Negyedik lépés: Helyezzük a halat a grillrácsra a bőrével lefelé!
Ötödik lépés: A halak grillezése oldalanként nagyjából öt percig tart, ha van húshőmérőnk, érdemes használnunk. A hal akkor lesz jó, ha a maghőmérséklete 65-70 fok közötti. Amikor elkészült a halunk, azonnal helyezzük át egy meleg tálra és fogyasztás előtt pihentessük néhány percig!
Itt a grillszezon! Az első nagy sütögetés előtt azonban érdemes körbenéznünk, minden eszközünk rendelkezésre áll-e ahhoz, hogy fejedelmi barbecue-partit csaphassunk a kertben vagy az erkélyen. Összegyűjtöttünk hét olyan kiegészítőt, ami nélkül nem érdemes nekiállni a sütögetésnek.
(Fotók: Getty Images)
gasztronómia | tippek | grill | hal | BBQ | grillezés
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!