Így készülnek az ősz legjobb street foodjai a konyhában

A sült gesztenye, a fahéjas mandula és a kürtőskalács kerül a figyelem középpontjába.

Az ősz egyik legnépszerűbb street foodja a sült gesztenye és a fahéjas mandula, amelyet a legnépszerűbb kirándulóhelyeken elvitelre most is megvásárolhatunk.

A forró kürtőskalács is kifejezetten jól tud esni ebben az időszakban, ráadásul különböző ízesítéssel is változatossá tehetjük.

Az ételeket azonban otthoni körülmények között is el tudjuk készíteni egy kis odafigyeléssel és kreativitással. Lássuk sorjában, hogyan készülnek!

Sült gesztenye

A megvásárolt gesztenyét áztassuk be egy éjszakára. Másnap a gesztenyék tetejére éles késsel, óvatos, de határozott mozdulattal vájjunk X formát!

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a bevágások fölfelé álljanak. Előmelegített, 220 fokos sütőben tizenöt perc alatt fólia alatt megsütjük, majd további hét-nyolc perc alatt megpirítjuk. A gesztenye akkor lesz tökéletes, ha a bemetszéseknél a héja felpöndörödik.

Fahéjas mandula

A mandulát pirítsuk meg egy tapadásmentes serpenyőben! Készítsünk ízesített cukorszirupot 1,5 deciliter víz, egy bögre cukor, egy csomag vaníliás cukor és egy teáskanálnyi fahéj segítségével!

Amikor a szirupunkat felfőztük és sűrű állagú lett, keverjük hozzá a mandulákat! Egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk, és fogyasztás előtt egy napig száradni hagyjuk.

Kürtőskalács

A hagyományos kürtőskalács parázson készül a szabadban, egy kis kreativitással azonban a sütőben is el tudjuk készíteni mindenféle speciális eszköz nélkül. A megoldás az üres sörösdobozokban és az alufóliában rejlik. A dobozokat alapos tisztítást követően alufóliával érdemes bevonni és a tetszőleges recept alapján elkészített tésztát erre kell egyenletesen feltekerni.

A sörösdobozokat érdemes tepsibe sorakoztatni a sütés idejére, majd az elkészült kürtőskalácsot még forrón szükséges belehempergetni akár a cukros kakaóba, akár a vaníliás cukorba. Csak akkor húzzuk le a sörösdobozról az elkészült édességet, ha langyosra hűlt!

Ez is érdekelhet:

Ezekért az édességekért rajong Olaszország és a világ

Természetesen a franciákat aligha lehetne leigázni desszertekkel és süteményekkel, de azért az olaszoknak sikerül megszorongatni őket. Ezek a sütik a legkedvesebb itáliai édességek.

(Fotók: bake-eat-repeat, Getty Images, Unsplash)

édesség | recept | fahéj | téli | gesztenye | street food

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom