A jó eszpresszónak erős, kellemes illata van, amely csokoládé, karamell és gyümölcs jegyeket tartalmaz. Jól kiegyensúlyozott ízprofillal rendelkezik, amely egyszerre édes és keserű, textúrája gazdag, testes. A tökéletes eszpresszónak vastag krémes réteg van a tetején, amely vörösesbarna színű és bársonyos.
A krémes réteg a kávé ízének és aromájának esszenciája. Arra utal, hogy a kávét milyen minőségű kávébabból főzték. A főzési folyamat során keletkezik, amikor a forró víz nagy nyomás alatt préselődik keresztül a tömörített, finomra őrölt babon. Ennek következtében szén-dioxid szabadul fel és keveredik a kávéolajokkal.
Ez létrehozza létre ezt a csodálatosan krémes réteget.
Egy kávészakértő szerint azonban ezt a krémes réteget ha eltávolítjuk, teljesen más kávéélményben lesz részünk, hiszen az italunk veszít a keserűségéből.
A krémes réteget a kávéba is belekeverhetjük,
ekkor is veszít a keserűségéből, miközben az ízvilága kiegyensúlyozottá válik.
Minél finomabb őrlésű kávébabot használunk, annál erősebb és keserűbb eszpresszót és krémet kapunk. A durvábbra őrölt változat esetén a keserűség csökken az italban, a krémes réteg pedig vékonyabb lesz, amit könnyebb egyenletesen elkeverni.
Fontos azonban, hogy ne essünk a másik végletbe, a túlságosan durvára őrölt kávéból ugyanis gyenge fekete készíthető.
(Forrás: The Daily Meal, fotó: Getty)
tipp | finomabb | eszpresszo | kávé | trükk
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!