Egyetlen trükkel lesz mindig isteni az eszpresszó

A jó eszpresszónak erős, kellemes illata van, amely csokoládé, karamell és gyümölcs jegyeket tartalmaz. Jól kiegyensúlyozott ízprofillal rendelkezik, amely egyszerre édes és keserű, textúrája gazdag, testes. A tökéletes eszpresszónak vastag krémes réteg van a tetején, amely vörösesbarna színű és bársonyos.

A krémes réteg a kávé ízének és aromájának esszenciája. Arra utal, hogy a kávét milyen minőségű kávébabból főzték. A főzési folyamat során keletkezik, amikor a forró víz nagy nyomás alatt préselődik keresztül a tömörített, finomra őrölt babon. Ennek következtében szén-dioxid szabadul fel és keveredik a kávéolajokkal.

Ez létrehozza létre ezt a csodálatosan krémes réteget.

Egy kávészakértő szerint azonban ezt a krémes réteget ha eltávolítjuk, teljesen más kávéélményben lesz részünk, hiszen az italunk veszít a keserűségéből.

A krémes réteget a kávéba is belekeverhetjük,

ekkor is veszít a keserűségéből, miközben az ízvilága kiegyensúlyozottá válik.

Minél finomabb őrlésű kávébabot használunk, annál erősebb és keserűbb eszpresszót és krémet kapunk. A durvábbra őrölt változat esetén a keserűség csökken az italban, a krémes réteg pedig vékonyabb lesz, amit könnyebb egyenletesen elkeverni.

Fontos azonban, hogy ne essünk a másik végletbe, a túlságosan durvára őrölt kávéból ugyanis gyenge fekete készíthető.

(Forrás: The Daily Meal, fotó: Getty)

trükk | eszpresszo | tipp | finomabb | kávé

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 +1 síterep, amire nem gondolnál elsőre, mégis nagyon megéri kipróbálni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom