Egy időre stoptáblát mutatott az utazásnak a világjárvány, és bár lassan, de óvatosan újra útnak indulunk, a pandémia hatásait egy darabig (örökre?) érezni fogjuk. Nem csupán az utazáshoz köthető alapvető dolgokat változtatta meg a koronavírus, hanem a szállodaiparban is otthagyta a névjegyét – leginkább a társadalmi távolságtartás és az érintésmentes rendszerek eljövetele jelenti ezeket a nyomokat. A Business Insider cikkére építve megmutatjuk, hogyan alakulhat a szállodák közeli és távoli jövője.
A vendéglátással foglalkozó szakértők szerint a lényeg a rugalmasságon lesz. A változások elsősorban a szállodák közösségi tereit (lobby, étterem, bár) érintik, és főként egészségügyi kérdéseket vetnek fel.
Bejelentkezés
Békeidőben a check-in pultok jelentették az első kapcsolatot a vendég és a személyzet között, de ez valószínűleg átalakul. A telefonos alkalmazásoknak köszönhetően a személyes találkozás eltűnhet, minden átkerül az online térbe, ami nemcsak kényelmesebb, de a társadalmi távolságtartásra gondolva biztonságosabb megoldás is.
Egyébként könnyen elképzelhető, ha nincs a világjárvány, akkor is többen választják az érintkezésmentes kapcsolatfelvételt.
Lobbyk
Multifunkcionálissá válnak át az előcsarnokok: szükség esetén bármikor és könnyedén mozdítható ülőalkalmatosságokkal, alakítható terekkel találkozhatunk.
Új dizájnelemek jöhetnek a képbe, melyek a megfelelő távolság betartására hívják fel a vendégek figyelmét. Ezek a jelek vagy táblák pedig igazodnak majd a szálloda stílusához és hangulatához.
Szobák
Nyilvánvalóan a legkényesebb és legfontosabb kérdések egyike, hiszen egy szállodai szoba elfoglalása előtt általában egyből arra gondolunk:
vajon ki lakhatott itt előttünk?
A vendég látványos és egyértelmű bizonyítékot szeretne kapni szobája egészségügyi biztonságáról, úgyhogy a dizájnerek már dolgoznak a megoldáson, ami most még pontosan nem ismert, de valószínűleg állandó és látványos elemét képezi majd a lakosztályoknak.
Minimalizálják az érintkezést is: az ajtók a kilincs megfogása nélkül is nyithatóak lesznek – persze rengeteg szállodában már kártyával nyílnak a zárak –, a fürdőszobákban és a mosdókban pedig kéz helyett lábbal aktiválhatjuk a csapokat.
Levegőszűrés
Sokan tartanak a klímaberendezésektől és a légkevergetéstől, úgyhogy az új luxus a magas minőségű levegőszűrő lehet – a hoteleknek alighanem költeniük kell a komolyabb berendezésekre.
Vagy pedig visszatérünk az alapokhoz és a klasszikus ablaknyitogatós szellőztetéshez...
Tárgyaló- és konferenciatermek
Jelen állás szerint nem hangzik túl jól esetenként több száz ember bezsúfolása egy zárt térbe. A megoldás a kisebb és intimebb terek kialakítása, melyek könnyedén variálhatók.
Ahol pedig megoldható, a rendezvényeket és a megbeszéléseket vigyék ki a szabadba, például a teraszra, vagy tartsák meg virtuálisan.
Reggeli, ebéd, vacsora
A svédasztalos étkezés is egyike lehet a Covid–19 veszteseinek. Szakemberek szerint nem tanácsos hosszabb ideig szabadon tartani az ételeket a levegőben keringő esetleges veszélyforrások miatt. És akkor még nem beszéltünk az asztalok körül lebzselő éhes vendégekről, akiket biztonságos távolságra kell egymástól elhelyezni.
Mindezek következtében a szállodai éttermek kevesebb férőhellyel üzemelhetnek, elmosódhatnak a határok a lobby és az étterem között, előtérbe kerülnek az elviteles menük, a privát helyiségek és a személyre szabott szobaszerviz.
Edzés
Búcsút mondhatunk a klasszikus szállodai edzőtermeknek, helyette inkább a szobánkban emelgethetjük a súlyokat vagy nyújthatunk a jógamatracon.
Jó néhány hotel eleve olyan lakosztályokat alakít majd ki, amelyekhez saját edzőterem (inkább szoba) tartozik. Újdonságként az ételekhez hasonlóan sporteszközöket is rendelhetünk a személyzettől a futópadtól a kettlebellig, az edző pedig virtuálisan instruálja a gyakorlatokat.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Business Insider, fotók: Pixabay)
egészség | lakosztály | hotel | koronavírus | jövő | biztonság
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!