Egy időre stoptáblát mutatott az utazásnak a világjárvány, és bár lassan, de óvatosan újra útnak indulunk, a pandémia hatásait egy darabig (örökre?) érezni fogjuk. Nem csupán az utazáshoz köthető alapvető dolgokat változtatta meg a koronavírus, hanem a szállodaiparban is otthagyta a névjegyét – leginkább a társadalmi távolságtartás és az érintésmentes rendszerek eljövetele jelenti ezeket a nyomokat. A Business Insider cikkére építve megmutatjuk, hogyan alakulhat a szállodák közeli és távoli jövője.
A vendéglátással foglalkozó szakértők szerint a lényeg a rugalmasságon lesz. A változások elsősorban a szállodák közösségi tereit (lobby, étterem, bár) érintik, és főként egészségügyi kérdéseket vetnek fel.
Bejelentkezés
Békeidőben a check-in pultok jelentették az első kapcsolatot a vendég és a személyzet között, de ez valószínűleg átalakul. A telefonos alkalmazásoknak köszönhetően a személyes találkozás eltűnhet, minden átkerül az online térbe, ami nemcsak kényelmesebb, de a társadalmi távolságtartásra gondolva biztonságosabb megoldás is.
Egyébként könnyen elképzelhető, ha nincs a világjárvány, akkor is többen választják az érintkezésmentes kapcsolatfelvételt.
Lobbyk
Multifunkcionálissá válnak át az előcsarnokok: szükség esetén bármikor és könnyedén mozdítható ülőalkalmatosságokkal, alakítható terekkel találkozhatunk.
Új dizájnelemek jöhetnek a képbe, melyek a megfelelő távolság betartására hívják fel a vendégek figyelmét. Ezek a jelek vagy táblák pedig igazodnak majd a szálloda stílusához és hangulatához.
Szobák
Nyilvánvalóan a legkényesebb és legfontosabb kérdések egyike, hiszen egy szállodai szoba elfoglalása előtt általában egyből arra gondolunk:
vajon ki lakhatott itt előttünk?
A vendég látványos és egyértelmű bizonyítékot szeretne kapni szobája egészségügyi biztonságáról, úgyhogy a dizájnerek már dolgoznak a megoldáson, ami most még pontosan nem ismert, de valószínűleg állandó és látványos elemét képezi majd a lakosztályoknak.
Minimalizálják az érintkezést is: az ajtók a kilincs megfogása nélkül is nyithatóak lesznek – persze rengeteg szállodában már kártyával nyílnak a zárak –, a fürdőszobákban és a mosdókban pedig kéz helyett lábbal aktiválhatjuk a csapokat.
Levegőszűrés
Sokan tartanak a klímaberendezésektől és a légkevergetéstől, úgyhogy az új luxus a magas minőségű levegőszűrő lehet – a hoteleknek alighanem költeniük kell a komolyabb berendezésekre.
Vagy pedig visszatérünk az alapokhoz és a klasszikus ablaknyitogatós szellőztetéshez...
Tárgyaló- és konferenciatermek
Jelen állás szerint nem hangzik túl jól esetenként több száz ember bezsúfolása egy zárt térbe. A megoldás a kisebb és intimebb terek kialakítása, melyek könnyedén variálhatók.
Ahol pedig megoldható, a rendezvényeket és a megbeszéléseket vigyék ki a szabadba, például a teraszra, vagy tartsák meg virtuálisan.
Reggeli, ebéd, vacsora
A svédasztalos étkezés is egyike lehet a Covid–19 veszteseinek. Szakemberek szerint nem tanácsos hosszabb ideig szabadon tartani az ételeket a levegőben keringő esetleges veszélyforrások miatt. És akkor még nem beszéltünk az asztalok körül lebzselő éhes vendégekről, akiket biztonságos távolságra kell egymástól elhelyezni.
Mindezek következtében a szállodai éttermek kevesebb férőhellyel üzemelhetnek, elmosódhatnak a határok a lobby és az étterem között, előtérbe kerülnek az elviteles menük, a privát helyiségek és a személyre szabott szobaszerviz.
Edzés
Búcsút mondhatunk a klasszikus szállodai edzőtermeknek, helyette inkább a szobánkban emelgethetjük a súlyokat vagy nyújthatunk a jógamatracon.
Jó néhány hotel eleve olyan lakosztályokat alakít majd ki, amelyekhez saját edzőterem (inkább szoba) tartozik. Újdonságként az ételekhez hasonlóan sporteszközöket is rendelhetünk a személyzettől a futópadtól a kettlebellig, az edző pedig virtuálisan instruálja a gyakorlatokat.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Business Insider, fotók: Pixabay)
társadalmi távolságtartás | hotel | szoba | koronavírus | szálloda
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!