Close
Jön az IKEA és az Ori robotbútora, amely óriási ajándék lehet helyspórolás szempontjából

Jön az IKEA és az Ori robotbútora, amely óriási ajándék lehet helyspórolás szempontjából

A minigarzonban élők nagyon fognak örülni az IKEA és az Ori Living kollaborációjából született multifunkciós robotbútornak.

Az érintőkijelzővel vezérelhető, Rognan névre keresztelt automatizált bútorrendszert leegyszerűsítve akár tárolónak is hívhatnánk, hiszen kihúzható kanapét, íróasztalt, gardróbot, – okosvilágítással ellátott – szekrényeket és ágyat foglal magában, plusz szolgáltatásként pedig egy kisebb szobát két részre tud választani.

A rendszer alapját az amerikai startup cég robotikai platformja jelenti, amihez az IKEA Platsa bútorkollekciója illeszkedik. Összeszerelés után a szegélyléchez vagy a falhoz kell rögzíteni, és aztán egy sínen lehet mozgatni – a rejtett ágy a bútor alól húzható ki, akár az applikáció segítségével is.

Egy városi minigarzonban elsősorban a tárolás jelenti a legnagyobb kihívást, ilyenkor komoly kompromisszumokat kell kötnünk a helyek felszabadítása érdekében.

A három méter hosszú és három és fél méter széles transformer-bútor legnagyobb erénye a helytakarékossága, segítségével akár nyolc négyzetméternyi területet is szabaddá tehetünk, ami egy ilyen lakásban helyspórolás szempontjából hatalmas ajándék lehet.

Mivel a nagyvárosok népessége növekszik (ezzel szemben az élettér pedig csökken), ezért az IKEA tervezői úgy vélik, ehhez hasonló multifunkciós és személyre szabott igényekhez alakítható berendezések jelenthetik a jövőt – elvégre, amikor alszunk, nincs szükségünk a gardróbra, amikor pedig ruhát válogatunk a szekrényből, nem kell az ágy.

Tehát elmondhatjuk, hogy elérkezett az idő, amikor már a bútorok alkalmazkodnak hozzánk, nem pedig mi a bútorokhoz.

Első körben Hongkongban és Japánban dobja piacra a Rognant az IKEA 2020-tól, mert ezek a csökkentett életterű lakások elsősorban az ázsiai országokra jellemzőek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom