Close
Jön az IKEA és az Ori robotbútora, amely óriási ajándék lehet helyspórolás szempontjából

Jön az IKEA és az Ori robotbútora, amely óriási ajándék lehet helyspórolás szempontjából

A minigarzonban élők nagyon fognak örülni az IKEA és az Ori Living kollaborációjából született multifunkciós robotbútornak.

Az érintőkijelzővel vezérelhető, Rognan névre keresztelt automatizált bútorrendszert leegyszerűsítve akár tárolónak is hívhatnánk, hiszen kihúzható kanapét, íróasztalt, gardróbot, – okosvilágítással ellátott – szekrényeket és ágyat foglal magában, plusz szolgáltatásként pedig egy kisebb szobát két részre tud választani.

A rendszer alapját az amerikai startup cég robotikai platformja jelenti, amihez az IKEA Platsa bútorkollekciója illeszkedik. Összeszerelés után a szegélyléchez vagy a falhoz kell rögzíteni, és aztán egy sínen lehet mozgatni – a rejtett ágy a bútor alól húzható ki, akár az applikáció segítségével is.

Egy városi minigarzonban elsősorban a tárolás jelenti a legnagyobb kihívást, ilyenkor komoly kompromisszumokat kell kötnünk a helyek felszabadítása érdekében.

A három méter hosszú és három és fél méter széles transformer-bútor legnagyobb erénye a helytakarékossága, segítségével akár nyolc négyzetméternyi területet is szabaddá tehetünk, ami egy ilyen lakásban helyspórolás szempontjából hatalmas ajándék lehet.

Mivel a nagyvárosok népessége növekszik (ezzel szemben az élettér pedig csökken), ezért az IKEA tervezői úgy vélik, ehhez hasonló multifunkciós és személyre szabott igényekhez alakítható berendezések jelenthetik a jövőt – elvégre, amikor alszunk, nincs szükségünk a gardróbra, amikor pedig ruhát válogatunk a szekrényből, nem kell az ágy.

Tehát elmondhatjuk, hogy elérkezett az idő, amikor már a bútorok alkalmazkodnak hozzánk, nem pedig mi a bútorokhoz.

Első körben Hongkongban és Japánban dobja piacra a Rognant az IKEA 2020-tól, mert ezek a csökkentett életterű lakások elsősorban az ázsiai országokra jellemzőek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

rognan | robot | multifunkciós | garzon | bútor

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram