A koktél, amely túlélte a Titanicot, hogy legendává váljon

A Bee’s knees az 1920-as évek ikonikus itala volt, hogy aztán a Titanicot túlélve igazi klasszikussá váljon.

Egy bizonyos Mrs. Margaret Brown, azaz elsüllyeszthetetlen Molly Brown nevéhez fűződik a ginből, citromból és mézből álló koktél, melynek eredetéhez egészen az 1920-as évekig kell visszamennünk az időben.

Brown enyhén szólva is lenyűgöző asszony volt. Miután ugyanis elvált férjétől, jegyet váltott a világ legnagyobb utasszállító hajójára. A Titanic katasztrófáját túlélve nőjogi aktivista lett, aki a nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetése ellen harcolt. Négy nyelven beszélt, indult az Egyesült Államok szenátusi tagságáért akkor, amikor a nőknek épphogy szavazati joga lett. Később folyamatosan ingázott az USA és Franciaország között, ahová először humanitárius segítségért, később pedig a párizsi életmód öröméért érkezett.

Magának a koktélnak a receptje elsőként a Boothby's World Drinks and How to Them 1930-as kiadásában jelent meg, akkor narancslé hozzáadását is tartalmazta a receptúra. Ma gyakran változtatják az összetevőit, hiszen különleges ízvilágot kaphatunk akkor, ha a citromot grépfrút cseréljük, vagy a ginhez rozmaringot teszünk.

Bee’s knees koktél hozzávalói:

  • 60 ml gin
  • 20 ml citromlé
  • 20 ml mézszirup (ízlés szerint)

Elkészítése:

Egy shakerbe halmozzunk jeget, öntsük rá az összes hozzávalót, majd alaposan rázzuk 10-12 másodpercig! Öntsük egy martinis pohárba, díszítsük citromhéjjal vagy citromszelettel!

+ 1 tipp: Nem kell vacakolni az itallal, hiszen önmagában is fantasztikus, de ha még különlegesebbé kívánjuk tenni, adjunk hozzá néhány csepp rózsavizet vagy levendula aromát!

A tavasz már beköszönt az ablakon, itt az ideje, hogy ihletet merítsünk a friss fűszernövényekből néhány egyszerűen elkészíthető koktélhoz!

(Fotók: Getty Images)

történet | recept | titanic | gin | eredet | koktél

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa