Close
Légiutas-kísérők elárulták, illik-e hátradönteni az ülést a repülőn

Légiutas-kísérők elárulták, illik-e hátradönteni az ülést a repülőn

Most, hogy mindenki újra utazik, itt az ideje, hogy ismét elővegyük a repülés egyik legsarkalatosabb vitáját.

Megosztó téma, de akik el tudják dönteni ezt a több évtizedes problémát, azok talán a légiutas-kísérők. Az Insider hat ebben a munkakörben dolgozót kérdezett meg, közülük öten egyetértettek abban,

hogy jogod van hátradőlni.

– Egyértelmű, hogy nem számít udvariatlanságnak – mondta Andrew Kothlow a Two Guys on a Plane blogtól. – Én személy szerint furcsának tartom, hogy ha valaki nem próbál meg a lehető legkényelmesebben elhelyezkedni, ha erre lehetősége van – különösen egy hosszú repülőúton.

– Megértem, hogy adódhatnak bizonyos körülmények, amikor egy utas az előtte lévő ülést inkább függőleges helyzetben szeretné tudni (például étkezés közben), de úgy gondolom, hogy általánosságban véve az utasok számára lehetővé kellene tenni, hogy használhassák az ülés azon opcióit, amelyekért fizettek – mondta Rich Henderson, aki szintén légiutas-kísérőként dolgozik egy nagy amerikai légitársaságnál. – Azt mondani egy utasnak, hogy nem döntheti hátra az ülését, nagyjából olyan, mintha megtiltanánk neki a tálcaasztal használatát.

– Első osztályon hátradönteni az ülést ellenben nem számít annyira durvának, mert ott van ehhez hely, de a turistaosztályon az – mondta a Delta egyik utaskísérője az Insidernek.  – A részlegesen hátradöntött ülések rendben vannak.

Leysha Perez, egy másik légiutas-kísérő kompromisszumot ajánl:

ha mégis hátradőlsz, az étkezés ideje alatt állítsd vissza az ülésed függőleges helyzetbe.

És persze ne vedd le a cipődet.

– Megőrjít minket, amikor az emberek rövidnadrágban és pólóban szállnak fel a repülőgépre, majd panaszkodnak, hogy túl hideg van – tette hozzá egy másik légikísérő.

Bár az öltönyökben és elegáns ruhákban utazás aranykora már régen elmúlt, több légiutas-kísérő még mindig azt tanácsolta, hogy ne viseljünk túlságosan laza vagy nem megfelelő ruházatot, például fürdőruhát vagy átlátszó strandruhát. És hagyjuk otthon a pizsamát is.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: Business Insider, fotók: Getty Images)

ülés | kísérő | repülés | illik | etikett

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram