Svédország elsősorban húsgolyójáról és halételeiről ismert, pedig sok más íz, recept és étel vár arra, hogy felfedezzük.
Mutatunk három ételt – egy levest, egy főételt és egy desszertet –, amellyel fejest ugorhatunk a svéd gasztronómia egyszerű, ám annál tartalmasabb világába.
Köttsoppa
A Köttsoppa egy kiadós hús- és zöldségleves, Svédországban általában ebédre vagy vacsorára szolgálják fel. Szokásos összetevői közé tartozik a marhahús, az apróra vágott sárgarépa, a hagyma, a fehérrépa, a zeller és a póréhagyma.
Rendkívül gazdagon fűszerezik, tökéletes ízvilágát a kakukkfűnek, a petrezselyemnek, a barbérlevélnek és a fehér borsnak köszönheti.
Különlegessége, hogy főtt burgonyával és tormamártással szolgálják fel.
Pyttipanna
A Pyttipanna nem egy ezeréves autentikus svéd étel, már csak azért sem, mert tulajdonképpen maradékokból készül, és mindig másmilyen. Viccesen ezt az ételt gyakran emlegetik Ezen a héten történt néven, hiszen valóban bármit beletehetünk, amit otthon találunk.
Természetesen létezik haute-cuisine verzió is, amelyben mértani pontossággal kell feldarabolni a kolbászt és a burgonyát, valamint a tükörtojást is szigorú előírások alapján kell elkészíteni. Az egyszerűbb változatba mehet 10-15 dekagramm sült hús, kolbász, sonka, szalonna, sőt, akár még húsgolyó is.
Kanelbullar
A fahéjas csiga nélkül a svédek nem tudják elképzelni az életüket. Hatalmas tradícióval rendelkezik, és tényleg minden egyes nap fogyasztják. Ezt eszik reggelire, tízóraira, desszertként. Ezt viszik magukkal, ha kirándulni mennek.
Családi összejövetelek alkalmával hatalmas tepsivel készítenek, és ezt rendelik a kávéjuk mellé is.
A durva cukordarabok különböztetik meg a hétköznapi fahéjas csigától, amelyekkel alaposan megszórják a tetejét, mielőtt egy nagy adag mázzal nyakon öntik.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Snellman, Swedishspoon, Getty Images)
leves | gasztronómia | konyha | nagy sztori | húsgolyó
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!