Close
Makacsabb az infláció a vártnál, érdekes megoldással állnának elő a britek

Makacsabb az infláció a vártnál, érdekes megoldással állnának elő a britek

Nagy-Britanniában több mint négy évtizede nem mértek ilyen élelmiszer-drágulást, az infláció ráadásul a kormány által korábban vártnál sokkal makacsabb, és nehéz letörni.

Ezért a kormány tárgyalást kezdett a szupermarket-hálózatokkal arról, hogy hogyan lehetne egyes alapvető élelmiszerek árát korlátozni. Mint hangsúlyozzák, nem terveznek kötelező érvényű árplafont bevezetni, azt szeretnék, ha a boltok önkéntes alapon döntetnének a drágulás megállításáról.

A Downing Street egyik illetékese úgy fogalmazott: a szupermarketek nem dolgoznak nagy árrésekkel, de akkora a nyomás, hogy a kormány együttműködik az áruházakkal, és a fogyasztói árak csökkentésének minden lehetséges módjáról tárgyalnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak Nagy-Britanniában átlagosan 8,7 százalékkal voltak magasabbak áprilisban, mint egy évvel korábban,

de az élelmiszerárak inflációja még mindig kétszámjegyű: tavaly áprilistól idén áprilisig átlagosan 19,1 százalék.

Legutóbb 1977 augusztusában volt a mostaninál gyorsabb az élelmiszer-árinfláció Nagy-Britanniában: akkor 21,9 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerárak, mint egy évvel korábban.

Nagy-Britanniában már korábban is vezettek be korlátozásokat, az infláció pedig az euróövezetet sem kerülte el: ez a három dolog dobta meg a leginkább a drágulást.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

élelmiszer | ársapka | élelmiszerár | infláció | Nagy-Britannia

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram