Close
Kiürültek a boltok polcai, limitálják a zöldséget és gyümölcsöt is a szigetországban

Kiürültek a boltok polcai, limitálják a zöldséget és gyümölcsöt is a szigetországban

Tavaly még csak a megvásárolható tojás mennyiségét korlátozták, idén már a saláta hozzávalóit is limitálják a brit szupermarketek.

Rendszeresen kiürülnek a boltok egyes polcai, mert a gazdák munkaerőhiánnyal, megugró energiaköltségekkel, az inflációval, az ellátási lánc problémáival és az időjárással is küzdenek.

Eddig három boltlánc vezette be a limitet, hogy elkerülje az élelmiszerhiányt: a Morrisonsban például a vásárlók fejenként két-két uborkát, fejessalátát, paprikát és paradicsomot tehetnek a kosarukba,

az Asdában pedig maximum három fej brokkoli, karfiol, három darab uborka, fejessaláta, paprika, paradicsom, valamint három doboz málna és három zacskó saláta vihető el.

Egy közvélemény-kutatásban a válaszadók 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hetekben élelmiszerhiánnyal találkozott valamelyik boltban, ahová betért.

Más országokat is sújt ugyanakkor a rendkívüli időjárás, amely Nagy-Britanniába az átlagosnál melegebb nyarat és telet, valamint aszályt hozott. Dél-Európában és Észak-Afrikában is kevesebb lett a termés, ami várhatóan a következő hetek szállításaira is hatással lesz.

Spanyolországban ezzel szemben a rendkívüli hideg érintett egyes gyümölcs- és zöldségtermesztőket, különösen Almeríában, amely a téli hónapokban Európa fő zöldségszállítója. Ez hatással volt az Írországba irányuló exportra is, de úgy tűnik, eddig nem érintette jelentős mértékben a kontinentális Európát.

Írország ugyanakkor áprilistól kezdve elsősorban a holland termelőktől függ, akik viszont most az energiaválság miatt nem fűtik az üvegházaikat. Ez pedig már padlizsán-, paradicsom- és uborkahiányt okozhat.

Közben nálunk már nagyon várják az infláció végét, viszont ennek a népszerű élelmiszernek az ára várhatóan tovább emelkedik.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

Nagy-Britannia | gyümölcs | zöldség | élelmiszerhiány | élelmiszerválság

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram