Az angol nyelvű receptgyűjtemény az ötödik ízre, az umamira épül.
A Covid–19 egyik leggyakoribb tünete az íz- és szagvesztés, és míg egyesek csupán napokat szenvednek tőle, másoknál hosszú hetekre, sőt, akár hónapokra is elhúzódhat az ízlelés és szaglás visszatérése.
Egy új szakácskönyv egyedülálló módon nyújt segítséget abban, hogy a problémával küzdők ismét visszaszerezzék a főzés és az evés örömét, még akkor is, ha az érzékszerveik átmenetileg nem úgy működnek, ahogyan kellenének.
A Taste & Flavor szakácskönyvet Ryan Riley és Kimberley Duke szakácsok írták. A kiadványban a gasztronómia mellett az orvosi kutatások is hangsúlyos szerepet kapnak, hiszen vizsgálatok támasztják alá, hogy a tünetek ellenére a betegek még mindig képesek bizonyos ízeket érezni, például a cukrot, a sót, a citromlevet vagy a kávé keserűségét. Az ízlelést pedig az ételek textúrái is elősegíthetik a trigeminus ideg stimulálásán keresztül.
A miso vajas burgonyával, zöld gyógynövényecettel névre hallgató recept tökéletes példa erre. A miso és a burgonya egyaránt erős umami ízzel rendelkezik, az étel illatában fellelhető ecet, bors és menta pedig stimulálja az érzőidegeket. A szerzők rámutatnak ugyanakkor arra, hogy a fokhagyma és a hagyma a legtöbb megváltozott ízlelésű és szaglású beteg számára kifejezetten visszataszító, így annak használatát érdemes kerülni.
Az ajánlják tehát a szakácsok, hogy olyan ételeket készítsünk, amiben az ötödik íz, az umami kap hangsúlyos szerepet. Az alapanyagok közül részesítsük előnyben a szójaszószt, a gombát és a parmezánt!
A szakácskönyv ingyenesen letölthető.
Az IKEA zseniális, ingyenes szakácskönyvével pedig egyetlen étel sem megy kárba.
(Fotók: lifekitchen.co.uk)
próba | koronavírus | recept | covid-19 | gasztronómia
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!