Ingyenes szakácskönyv segít a vírus miatt ízlelést és szaglást vesztőknek

Az angol nyelvű receptgyűjtemény az ötödik ízre, az umamira épül.

A Covid–19 egyik leggyakoribb tünete az íz- és szagvesztés, és míg egyesek csupán napokat szenvednek tőle, másoknál hosszú hetekre, sőt, akár hónapokra is elhúzódhat az ízlelés és szaglás visszatérése.

Egy új szakácskönyv egyedülálló módon nyújt segítséget abban, hogy a problémával küzdők ismét visszaszerezzék a főzés és az evés örömét, még akkor is, ha az érzékszerveik átmenetileg nem úgy működnek, ahogyan kellenének.

A Taste & Flavor szakácskönyvet Ryan Riley és Kimberley Duke szakácsok írták. A kiadványban a gasztronómia mellett az orvosi kutatások is hangsúlyos szerepet kapnak, hiszen vizsgálatok támasztják alá, hogy a tünetek ellenére a betegek még mindig képesek bizonyos ízeket érezni, például a cukrot, a sót, a citromlevet vagy a kávé keserűségét. Az ízlelést pedig az ételek textúrái is elősegíthetik a trigeminus ideg stimulálásán keresztül.

A miso vajas burgonyával, zöld gyógynövényecettel névre hallgató recept tökéletes példa erre. A miso és a burgonya egyaránt erős umami ízzel rendelkezik, az étel illatában fellelhető ecet, bors és menta pedig stimulálja az érzőidegeket. A szerzők rámutatnak ugyanakkor arra, hogy a fokhagyma és a hagyma a legtöbb megváltozott ízlelésű és szaglású beteg számára kifejezetten visszataszító, így annak használatát érdemes kerülni.

Az ajánlják tehát a szakácsok, hogy olyan ételeket készítsünk, amiben az ötödik íz, az umami kap hangsúlyos szerepet. Az alapanyagok közül részesítsük előnyben a szójaszószt, a gombát és a parmezánt!

A szakácskönyv ingyenesen letölthető.

Az IKEA zseniális, ingyenes szakácskönyvével pedig egyetlen étel sem megy kárba.

(Fotók: lifekitchen.co.uk)

ízvesztés | covid-19 | recept | koronavírus | gasztronómia | próba

FOLYTASD EZZEL

Luxus ízek, felejthetetlen pillanatok – Így válassz tökéletes szeszes italt karácsonyra

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Advertisement
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom