Close
Miért nincs még mindig ingyenes wifi a repülőgépeken?

Miért nincs még mindig ingyenes wifi a repülőgépeken?

A sok ezer méter magasban esedékes kapcsolatteremtés bonyolultabb, mint gondolnánk.

A nem is annyira távoli múltban még mindannyiunknak fizetni kellett a szállodákban és a terminálokon a wifiért. Kezdetben húsz percnyi ingyenes szolgáltatást kaptunk, aztán már pénzbe kerültek a továbbiak, vagy arra kértek, adjuk meg a személyes adatainkat a hozzáféréshez.

Az ingyenes wifi amolyan bónusz volt, egy kis luxus.

A korszak eme szelete látszólag mindenhol elmúlt a repülőgépeket kivéve, ahol rendesen megkérik az árát a gyakran borzalmas minőségű internet-kapcsolatnak.

Ha elkezdünk azon spekulálni, miért nem kínálnak még mindig ingyenes wifit a légitársaságok, akkor rögtön beugorhat a triviális magyarázat: bevételi forrást jelent, ha az utasok fizetnek érte. Mindez azonban csupán kis aspektusa annak, miért nem terjedt még el az egész iparágban a díjmentes fedélzeti szörfözés.

A JetBlue 2017-ben indította el az ingyenes wifi-szolgáltatását, ám azóta egyetlen nagy amerikai légitársaság sem követte a példáját. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem is fogják: már számos társaság munkálkodik rajta, hogy minden repülőgépén lehetővé tegye utasai számára a díjmentes, nagy sebességű netcsatlakozást.

A Delta vezérigazgatója, Ed Bastian 2018-ban fogadkozott, hogy hamarosan ingyenes wifi-szolgáltatás lesz a járataik fedélzetén, aztán egy 2019-es és egy 2020-as interjúban is megerősítette mindezt. A világjárvány érthető módon azonban eltolhatta a prioritást. “Hosszú utat tettünk meg 2020 óta, és bár az ingyenes wifi nem fog egyik napról a másikra megvalósulni, azon küldetésünk, hogy páratlan élményt nyújtsunk az utasainknak, egyáltalán nem változott ” – mondta Ekrem Dimbiloglu, a Delta egyik vezetője a vállalat honlapján közzétett nyilatkozatában, melyben azt jövendölte, hogy 2022 végére a legtöbb belföldi járatukon már ingyen rá lehet kapcsolódni a netre.

Gary Leff légi közlekedési szakértő szerint az iparág szereplői a Deltára várnak; amint ők bevezetik, a többiek sem késlekednek majd. Inkább előbb, mint utóbb, de legkésőbb öt éven belül megtörténik a dolog.

És hogy miért nem léptek eddig a légitársaságok?

Egyszerűen fogalmazva azért, mert bonyolult projekt – a folyamat óriási idő- és pénzbefektetést igényel, mivel a társaságoknak a teljes flottájukat fel kell szerelniük ahhoz, hogy az utasoknak a földön megszokott minőségű csatlakozást nyújtsák. “Egyetlen egy repülőgép nagy sebességű internettel történő felszerelése több millió dollárba kerülhet” – mondja Ryan Ewing, az Airline Geeks blog alapítója. “Nem olcsó, és sokkal inkább a tényleges hardveren múlik, mint azon, hogy egyszerűen csak benyomunk egy kapcsolót, és azt mondjuk: oké, mostantól ingyenes a wifi!”

Bizonyos repülőgépek gyárilag telepített csatlakozással bírnak, míg másokat néhány napra ki kell vonni a forgalomból azért, hogy ki tudják építeni a rendszert. A wifi-szolgáltatáshoz a repülőgépeknek műholdas antennával, hálózati modemmel és számos vezeték nélküli hozzáférési ponttal kell rendelkezniük.

Az internet működése néha még azok számára is rejtélyesnek számít, akik a neten lógva nőttek fel. Komoly technológiát és mérnöki munkát igényel, de ha most nagyon leegyszerűsítjük, képzeljük el a repülőgépet egy óriási, gyorsan mozgó mobil hotspotnak. A repülőgép belsejében a laptop vagy a táblagép wifin keresztül csatlakozik a vezeték nélküli hozzáférési ponthoz – vagy hotspothoz –, ami viszont a repülőgép tetején lévő modemet és antennát használja a műholdról érkező rádiójelek küldésére és vételére.

Eltekintve attól a jelentős erőfeszítéstől, hogy mennyi időt és pénzt kell elkülöníteni, a légitársaságok nagy nyomás alatt állnak, hogy a megszakítás nélküli, nagy sebességű internet-kapcsolatot a teljes flottájukban megvalósítsák, és ne bosszantsák az utasokat a rossz minőséggel.

Ha valami visszatartó erő lehet, akkor az az, hogy az embereket arra kényszerítik, hogy fizessenek a gépen a wifiért, ami viszont furcsa módon a fizető ügyfelek számára jobb netkapcsolatot tesz lehetővé. Jó néhány repülőgépen minél többen osztoznak a sávszélességen, annál kevesebb jut belőle egy-egy emberre. Amikor nincs megfelelő elérhető sávszélesség, akkor sokat számolnak fel érte, mert valahogyan megpróbálják beosztani a meglévőt.

Elég ironikus, hogy minél gyengébb minőségű a szolgáltatás, annál többe kerül.

A kiépítés és utólagos átalakítás tehát folyamatban van, így amint az utasok száma 2022-ben visszatér a normális mederbe – talán – végre ingyenes lesz a wifi a gépeken. Persze ezzel a váltással a munkahelyi e-mailekből való néhány órás kiszakadásnak is vége, vagyis vélhetően most van az utolsó alkalom arra, hogy kiélvezzük a fedélzeti nyugalmat.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: CN Traveler, fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért
A föld alatti világ csodái között katedrálisok, vidámparkok és egy alvó vulkán is van
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom