Ezért finomabb minden ital, ha szívószállal isszuk

Tényleg igaz,  hogy a hideg italok sokkal jobb ízűek szívószállal, mintha anélkül fogyasztanánk? A tudománynak erre is megvan a maga válasza.

Hogyan jön létre az íz?

Az ízlelés és a szaglás kéz a kézben jár, ezért

az ízérzékelés sokkal komplexebb, mint gondolnánk.

Ha kortyolunk egy italból, az orrunkban lévő receptorok felszívják az illékony szerves vegyületeket, amik vezető szerepet töltenek be az aromák előállításában. Ezek a hő hatására is felerősödhetnek, így határozottabb, összetettebb ízek érzékelhetők a nyelven.

Miért finomabb az ital szívószállal?

A kulcs itt is a hőmérsékletben rejlik. Gondoljunk egy turmixra! Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatjuk, valószínűleg egy nagy adag jeges massza kerül a szánkba, ami szabályosan sokkolja az ízlelőbimbóinkat, így a csokoládé vagy a vanília íze nem lesz domináns és

az aromákért felelős vegyületek felszívódása sem lesz optimális az orrban.

Azonban, ha szívószállal kóstoljuk, a szájüregbe egy kisebb adag ital kerül, ami így könnyebben tud megolvadni, felmelegedni, hogy az illékony szerves vegyületek egyenesen az orrba jussanak. Az eredmény egy édes és ízletes turmix lesz.

(Forrás: TasteOfHome, fotók: Getty Images)

magyarázat | szívószál | finomabb | tudomány | ital

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom