Ezért finomabb minden ital, ha szívószállal isszuk

Tényleg igaz,  hogy a hideg italok sokkal jobb ízűek szívószállal, mintha anélkül fogyasztanánk? A tudománynak erre is megvan a maga válasza.

Hogyan jön létre az íz?

Az ízlelés és a szaglás kéz a kézben jár, ezért

az ízérzékelés sokkal komplexebb, mint gondolnánk.

Ha kortyolunk egy italból, az orrunkban lévő receptorok felszívják az illékony szerves vegyületeket, amik vezető szerepet töltenek be az aromák előállításában. Ezek a hő hatására is felerősödhetnek, így határozottabb, összetettebb ízek érzékelhetők a nyelven.

Miért finomabb az ital szívószállal?

A kulcs itt is a hőmérsékletben rejlik. Gondoljunk egy turmixra! Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatjuk, valószínűleg egy nagy adag jeges massza kerül a szánkba, ami szabályosan sokkolja az ízlelőbimbóinkat, így a csokoládé vagy a vanília íze nem lesz domináns és

az aromákért felelős vegyületek felszívódása sem lesz optimális az orrban.

Azonban, ha szívószállal kóstoljuk, a szájüregbe egy kisebb adag ital kerül, ami így könnyebben tud megolvadni, felmelegedni, hogy az illékony szerves vegyületek egyenesen az orrba jussanak. Az eredmény egy édes és ízletes turmix lesz.

(Forrás: TasteOfHome, fotók: Getty Images)

ital | tudomány | finomabb | szívószál | magyarázat

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom