Ez az öt úti cél elvarázsolt minket az idén

Idén újra felfedeztünk néhány hívogató, közeli várost és országot, felkerültek a térképünkre radar alatti úti célok, és még az Atlanti-óceánt is átszeltük. Bejártunk egy kis darab Toszkánát tőlünk karnyújtásnyira, hódoltunk az aktív pihenésnek, outdoor élményeket gyűjtöttünk mesés lankákon és meredek hegyeken, és hagytuk magunkat elvarázsolni.  A legjobb élményeinket pedig megosztottuk veletek is. 

Keresztül-kasul Szlovénián

Ha vannak országok, ahol csukott szemmel rábíznánk magunkat arra, hogy a tenyerén hordoz, az egyik garantáltan Szlovénia. Az alig több, mint budapestnyi lakosú országban egymástól karnyújtásnyira találjuk a leghívogatóbb fine dining éttermektől a Toszkána-szerűen balzsamos tájakon át a legizgalmasabb outdoor élményeket - és még sokkal többet. Szlovénia alig pár órányira elképesztő élményeket kínál, melyeket bűn nem felfedezni – és most, hogy az augusztusi szörnyű árvizek után szeretne felállni, még magadon kívül az országnak is borzasztóan jót tehetsz, ha idén ősszel fedezed fel.

Íme a mi kedvenceink egy egyhetes, varázslatos szlovén körútból, amiket garantáltan feltűzhetsz a csalódásmentes bakancslistádra!

Balzsamos olajfáktól barlangcsarnokokon át a szikrázó tengerig – Keresztül-kasul bejártuk Szlovéniát

Az égieknek felettébb jó napjuk lehetett, mikor Szlovéniát teremtették, mert ebbe az alig több, mint kétmilliós országba sikerült mindent belepakolni, ami csak jó. Mondjuk, miért utazz el ősszel ebbe a csodálatos országba, amivel nekik is segítesz pár súlyos áradás után!

Öt nap Burgenlandban

Régóta tudjuk, hogy Ausztria is az elképesztően mázlista adottságokkal rendelkező országok listáját erősíti: nyugati szomszédainknál a nyugodt kikapcsolódástól az aktív pörgésen át egész évben vége nincs a csodás lehetőségeknek. Ezt húzza alá háromszor a legnapsütésesebb régiónak becézett Burgenland, ahol tényleg minden adott egy tökéletes nyaraláshoz ezen a nyáron. És mi az a minden?

Ha imádsz biciklizve felfedezni új tájakat, Burgenlandot neked találták ki: a régióban egymást érik a mesés lankákon, erdőkön, tavak mentén végigvezető kerékpárutak. Közülük is kiemelkedik a Cseresznyevirág kerékpárút (hivatalos nevén B12), ami olyan varázslatosan szép, mintha egy mesén tekernénk keresztül.

Ezért kihagyhatatlan idén nyáron Burgenland

Kevés olyan hely van, ahol az izgalmas outdoor élmények, a fine dining, a tradicionális gasztronómia és a lelket simogató táj ennyire összeforrna, mint Burgenlandban. Öt napig jártuk Ausztriának ezt a csodarégióját, és elmondjuk, miért kihagyhatatlan ezen a nyáron.

Murau közelről

Sokan tartják úgy, hogy Magyarország legjobb sípályája nem az eplényi vagy a mátraszentistváni, hanem a kreischbergi. Dehogy miért lenne magyar ez a stájerországi kisváros? Nos, azért, mert relatíve közel van a határhoz, és rengeteg honfitársunk veszi célba.

Úgyhogy bepattantunk egy csodás BMW 330i-be, hogy megnézzük, milyen is közelről mostanában a legmagyarabb osztrák sípálya és környéke.

A 42 kilométernyi pálya természetesen nem a legnagyobb Ausztriában, de ennek megvannak az előnyei is: nincs tömeg, ami a mainstream tömegturizmus világában valóságos luxusnak számít.

Ilyen közelről Murau, a legmagyarabb osztrák síterep

Síelésre márciusig, utána tavaszi túrázásokra tökéletesen megfelelő Ausztria magyarok által kedvelt, de mégis radar alatti célpontja, Murau.

Az év meglepetése

Lienz egy tizenegyezer fős kisváros Kelet-Tirolban, és ugyan mindössze tizenhat négyzetkilométeren terül el, azon települések közé tartozik, amelyeknek jelentősége nem mérhető a szokványos mértékegységekkel. Noha apró, mégis ez az a város, amelyet már száz kilométerrel korábban kiírnak az autópályán. Ez Kelet-Tirol központja.

Fekvése révén szintén fontos entitás: karnyújtásnyira van Ausztria legmagasabb pontja, a 3798 méteres Großglockner, a régió legjobb sípályái, továbbá Lienzből indulva egy óra alatt elérhetjük a világ egyik legszebb hegycsoportjaként ismert Tre Cime di Lavaredót, a Dolomitok gyöngyszemét. München száznyolcvan kilométer, Velence kétszáz. Szóval Lienz mintha mindennek a közepén lenne.

Az év meglepetése lett nálunk ez a város, ráadásul itt van a szomszédban

Noha apró, mégis ez az a város, amelyet már száz kilométerrel korábban kiírnak az autópályán.

A város, ami megfogott és nem enged

Az ősz színekkel vakít el és illatokkal bódít, miközben az eltűnt nyár keserédes érzését kelti. Papíron legalábbis. Idén ez New York-ban azonban nem feltétlenül alakult így: a természet, bár kicserélte a látványt, plusz a ropogó falevelek hangjai és a kis(ebb) utcákat domináló narancsszínű tökök is a legszebb évszakra rezonáltak, a hőmérséklet vonakodott változó korba lépni. Furcsa élmény volt október végén egy szál pólóban caplatni két látványosság között, sőt egy forrószellős délutáni futáshoz még a rövidnadrág is előkerült a Central Parkban.

Hetvenhárom kilométernyi trappolással járó öt átható nap krónikája következik kötelezőkkel és újdonságokkal, klasszikusokkal és innovatív dolgokkal, no meg a kikerülhetetlen New York-energiával.

Ez a város megfogott és nem enged – De nem is akarom, hogy elengedjen

New York ősszel is csodás. Vagy talán ilyenkor a legszebb.

(Képek forrása: Slovenia.info, Weinblick hivatalos, Kőrösi Tamás, Unsplash, Edge NYC)

úti cél | nagy sztori | legjobb | úti célok | itt jártunk

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom