Close
Izlandon vörös kód lépett életbe, kell aggódnunk a nemzetközi légi folyosók miatt?

Izlandon vörös kód lépett életbe, kell aggódnunk a nemzetközi légi folyosók miatt?

Szerdán kitört a Keflavik reptértől mintegy 15 kilométerre található Fagradalsfjall vulkán.

A mostani helyszínhez közel tavaly is történt egy kitörés, amely fél évig tartott, és 800 éve ez volt az első ilyen esemény a Reykjanes-félszigeten. A mostani eseményt megelőzően, szombat óta több mint tízezer földrengést észleltek a térségben.

Az izlandi Keflavík repülőterét a vulkanikus események idején szokásos eljárás keretében riasztották, de nem volt szükség járattörlésekre, a reptér zavartalanul üzemel tovább és a nemzetközi légi folyosók is nyitva tartanak.

A vulkáni tevékenység jelenleg nem veszélyezteti sem az infrastruktúrát, sem az emberek életét.

Életbe lépett ugyanakkor a vörös kód, amely szerint repülők nem repülhetnek közvetlenül a kitörés helyszíne felett, kizárólag az ellenőrzés céljából odaküldött helikopterek közelíthetik meg a vulkánt.

Az ehhez hasonló vulkáni tevékenységet hasadékkitörésnek vagy izlandi típusúnak is nevezik, és általában nem jár nagy robbanásokkal és jelentős hamukilövelléssel. Az MBL Youtube-oldalán élőben is lehet követni az eseményeket.

Bár most éppen a tűz került a főszerepbe, Izland ezzel együtt is remek hűsítő úti cél a kánikulában, és arra is frappáns ötlettel álltak elő, ha valakit még a vakáción is el akarna érni a főnöke. Ha egyelőre csak virtuálisan utaznál az északi szigetre, akkor nézd meg a magyar fotós varázslatos képeit!

(Forrás: Newsweek, Iceland Monitor, képek: Getty Images)

 

reykjavik | vulkánkitörés | keflavík | vulkán | Fagradalsfjall

FOLYTASD EZZEL

Bár legális a marihuána-fogyasztás, akár börtönt is kaphat, aki itt füvezik

Velence rémálmaiból kerültek elő ezek a turisták  

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom