Close
Izlandon vörös kód lépett életbe, kell aggódnunk a nemzetközi légi folyosók miatt?

Izlandon vörös kód lépett életbe, kell aggódnunk a nemzetközi légi folyosók miatt?

Szerdán kitört a Keflavik reptértől mintegy 15 kilométerre található Fagradalsfjall vulkán.

A mostani helyszínhez közel tavaly is történt egy kitörés, amely fél évig tartott, és 800 éve ez volt az első ilyen esemény a Reykjanes-félszigeten. A mostani eseményt megelőzően, szombat óta több mint tízezer földrengést észleltek a térségben.

Az izlandi Keflavík repülőterét a vulkanikus események idején szokásos eljárás keretében riasztották, de nem volt szükség járattörlésekre, a reptér zavartalanul üzemel tovább és a nemzetközi légi folyosók is nyitva tartanak.

A vulkáni tevékenység jelenleg nem veszélyezteti sem az infrastruktúrát, sem az emberek életét.

Életbe lépett ugyanakkor a vörös kód, amely szerint repülők nem repülhetnek közvetlenül a kitörés helyszíne felett, kizárólag az ellenőrzés céljából odaküldött helikopterek közelíthetik meg a vulkánt.

Az ehhez hasonló vulkáni tevékenységet hasadékkitörésnek vagy izlandi típusúnak is nevezik, és általában nem jár nagy robbanásokkal és jelentős hamukilövelléssel. Az MBL Youtube-oldalán élőben is lehet követni az eseményeket.

Bár most éppen a tűz került a főszerepbe, Izland ezzel együtt is remek hűsítő úti cél a kánikulában, és arra is frappáns ötlettel álltak elő, ha valakit még a vakáción is el akarna érni a főnöke. Ha egyelőre csak virtuálisan utaznál az északi szigetre, akkor nézd meg a magyar fotós varázslatos képeit!

(Forrás: Newsweek, Iceland Monitor, képek: Getty Images)

 

vulkán | Fagradalsfjall | reykjavik | keflavík | vulkánkitörés

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Egy magyar épület lett a világ első számú turisztikai látványossága

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom