Close
Mielőtt Izlandra mész, meg kell fogadnod néhány dolgot

Mielőtt Izlandra mész, meg kell fogadnod néhány dolgot

Izland igyekszik összehangolni a turisztikai és a klímacéljait, és arra ösztönzi a látogatókat, hogy tiszteljék az érintetlen természeti környezetet.

Ennek érdekében például egy hét fogadalomból álló listát készítettek, amely emlékezteti az embert arra, hogy milyen sérülékeny is az izlandi ökoszisztéma. Így hangzanak az ígéretek, melyeket a pledge.visiticeland oldalon lehet pipálgatni:

  • Ígérem, hogy felelős turista leszek
  • Amikor új helyeket fezedek fel, úgy hagyom ott őket, ahogyan találtam
  • Olyan fotókat csinálok, amikért meg lehet halni, anélkül, hogy meghalnék értük
  • Követem az utat az ismeretlenbe, de nem térek le róla
  • Csak ott parkolok, ahol lehet
  • Ha a csillagok alatt alszom, kempingben teszem ezt
  • És ha hív a természet, nem válaszolok neki a természetben

A Visit Iceland oldalán azután tovább böngészve további segítséget kapunk a fenntartható kiránduláshoz a „tervezd meg az utazásod“ fül alatt. A karbonkalkulátorral kiszámolhatjuk, hogy mekkora lábnyommal jár az utazásunk, a látogatószámlálóban pedig

megnézhetjük, hogyan alakul a legnépszerűbb helyszínek látogatottsága napokra és hónapokra lebontva, és melyik a legforgalmasabb óra.

Ez alapján tudunk úgy tervezni, hogy elkerüljük a tömeget, és csökkentsük az ökoszisztémára gyakorolt hatást.

Aki igazán ki akarja aknázni az Izlandon töltött időt, annak érdemes tovább, legalább tíz napig maradni, és elmenni legalább egyszer fürdőbe, túrázni egyet a hegyekben, és megismerkedni az izlandi pónikkal.

Az autó nagyszerű eszköz lehet az ország felfedezésére, különösen, ha elektromos, érdemes tehát kibérelni egy tölthető járművet. A töltőállomások listája szintén megtalálható a Visit Icelanden.

Ha ebben az időszakban utazunk Izlandra, jó eséllyel láthatjuk az északi fényt is, nem véletlen, hogy a válságban is özönlenek ide a turisták.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

fenntarthatóság | környezetvédelem | utazás | izland

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram