Close
Bármilyen csábító is, jobb, ha ellenállsz Izland egyik legnagyobb kísértésének

Bármilyen csábító is, jobb, ha ellenállsz Izland egyik legnagyobb kísértésének

Izlandon túrázva az ember szeme könnyen megakadhat a puha és összefüggő zöld moharétegen, amely a domboldalakat és sziklákat borítja. 

Könnyen megszülethet a vágy, hogy megtapogassa, esetleg rá is feküdjön, ne adj‘ Isten, belehemperedjen, mint Justin Bieber. Ennél rosszabb ötlete azonban nem is támadhatna ebben a helyzetben.

Erre hívták fel a figyelmet Victoria Yore és TJ Drysdale, vagyis a @followmeawaytravel név alatt futó Instagram-fiók gazdái A legnagyobb hibák, amiket Izlandon elkövethetsz című videójukban. Mint elmondják, a túrázók tönkretehetik és el is pusztíthatják a mohát a figyelmetlenségükkel.

A videóból az is kiderül, hogy Izlandon körülbelül hatszáz mohafaj él, és a legtöbb helyen már valószínűleg több ezer éve növekszik. Éppen ezért kerítik el őket egyes séta- és túrautak mellett, de ez nem minden esetben igaz,

az elhagyatottabb ösvényeken a kirándulóknak kell odafigyelniük arra, hogy ne tapossák le a mohafoltokat.

Mint a videó készítői leírják, ők ezt nem tudták, amikor először jártak Izaldon, és úgy vélik, a legtöbb turista nincs vele tisztában. A Visit Iceland szerint ugyanakkor a parkőrök többsége folyamatosan hangsúlyozza, hogy a látogatóknak csak távolról szabad csodálniuk a mohát.

Az izlandi tájak nagyon megnyugtatóak tudnak lenni önmagukban  is, azonban van, aki még inkább képes fokozni ezt a hatást.

(Forrás: Matador Network, képek: Unsplash)

szabályok | veszély | túra | izland | moha

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram