Close
Így készítsd el James Bond ikonikus „rázva, nem keverve” Martiniját

Így készítsd el James Bond ikonikus „rázva, nem keverve” Martiniját

A klasszikus koktélok eredete gyakran tisztázatlan, hiszen egy-egy alkoholos italt számos történet övezi. De nem a Vespert, hiszen nagyjából mindent tudunk róla.

Így született meg a legendás koktél

Tudjuk, hogy a Casino Royale-ból származik, az első James Bond-regényből, mellyel Ian Flemming szerzett világhírnevet 1953-ban, és melyet Daniel Craig vitte mozivászonra 2006-ban. Ismerjük az arányokat és az előkészületeket is, amelyeket szokatlan határozottsággal fogalmazott meg a főszereplő.

“Három rész Gordon’s gin, egy rész vodka, fél rész Kina Lillet. Jól rázzuk fel, amíg jéghideg nem lesz, töltsük pohárba, majd adjunk hozzá egy vékony szelet citromhéjat.”

Azt is tudjuk, hogy a koktél a nevét Bond gyönyörű társáról, Vesper Lyndről kapta,

mert, ha egyszer megkóstoltad, csak őt akarod.

A regényben kissé finomabb utalásokkal kéri Bond a hölgy nevének használatát az új koktélkreációhoz, mondván: ezt a világ minden táján inni fogják.

Ebben igaza is lett. Ma már azonban nem is olyan egyszerű elkészíteni ezt az ikonikus koktélt, hiszen például a Kina Lillet már nem kapható. Helyette a Lillet Blanc alkalmazható a receptúrában, bár meg sem közelíti elődjét, így használatával az alkoholok arányain is változtatni szükséges.

Három koktélvariáció egy mintára

A RobbReport koktélszakértője három különböző módot talált arra, hogyan készítsen tökéletes Vespert.

Az első esetben 65 milliliter Tanqueray Gin-re, 20 milliliter Smirnoff 100 Proof Vodkára és 10 milliliter Tempus Fugit Kina l’Aero d’Or-ra van szükség. Az összes hozzávalót egy shakerbe tesszük, hozzáadjuk a jeget és tíz-tizenkét másodpercig összerázzuk. Martinis pohárba öntjük és citromhéjjal díszítjük.

A második alternatívát Lillet Marininek is nevezhetjük, hiszen 65 milliliter Tanqueray Gin mellett 30 milliliter Lillet Blanc-ra és pár csepp narancs keserűre van szükség, de ez utóbbi akár el is hagyható.

A Vesper 2021 fantázianevű koktélvariáció hasonló elkészítéséhez pedig 45 milliliter Plymouth Gint, 20 milliliter vodkát és ugyanennyi Cocchi Americano-t kell egy jéggel teli shakerben összerázni.

Míg az első változat egy kifejezetten intenzív ízvilágú koktél, addig utóbbi lágyabb. Fontos azonban, hogy bármelyiket is készítjük, a koktélt rázzuk és ne keverjük, így a vodka nem válik benne dominánssá. Az italok erősek ugyan, de ízeiben kifinomultak. Pontosan olyanok, mint Bond, aki mindig tudja, mit csinál.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

vesper | ital | alkohol | James Bond | koktél

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Öt hozzávalóból készül ez az ellenállhatatlan klasszikus szardíniai spagetti

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom