Kipróbáltuk: Ilyen lett Jamie Oliver tízperces spagettije

Jamie Oliver az évtizedek során számos szakácskönyvet kiadott már, közülük is világszerte az egyik legnépszerűbb az Olasz kaják című receptgyűjteménye, ami ennél jóval több, hiszen itáliai gasztro-kalandozásának történeteit is megismerhetjük egy-egy fogás által.

Az Olasz kaják szakácskönyvben található egy elképesztően gyorsan, tényleg tíz perc alatt elkészíthető garnélás, rukkolás spagettije, amit Palermóban, a La Gondola nevű kisvendéglőben lesett el.

A sztárszakács azért kedveli ennyire ezt a fogást, mert könnyen elkészíthető, ízkombinációja egészen kitűnő, ráadásul nem kell a tengerparton sem élnünk az alapanyagok beszerzéséhez, hiszen fagyasztott garnélát is felhasználhatunk hozzá, igaz,

ebben az esetben a legelső lépésként szobahőmérsékleten ki kell olvasztanunk.

Teszteltük Jamie receptjét, és azt kell mondanunk, hogy ha lépésről lépésre haladunk, nem akarunk semmin sem változtatni a hozzávalók mennyiségén, akkor a végeredmény zseniális lesz. Nekem például első rettentő soknak tűnt, hogy a szószba egy teljes citrom levét belefacsarjam, így első körben csak a felét tettem bele.

A végén azonban az utolsó kóstoláskor mégiscsak belement a másik fele, szükség is volt rá, hiszen volt egy kis hiányérzetem az ízek harmóniájában.

A plusz savasság nagyon jót tett a szósznak is és a garnélának is.

A tanulság, hogy Jamie-nek mindig igaza van, másrészről pedig ez tényleg egy elronthatatlan recept. Miközben készítjük, egyetlen pillanatra sem bizonytalanodunk el, hiszen logikusan le van írva minden, csak sorra kell haladnunk a feladatokon.

A szósz gyakorlatilag annyi idő alatt elkészült, amennyi a tészta megfőzéséhez kellett, így ez valóban zseniális last minute fogás lehet bármikor vacsorára.

Hozzávalók:

  • 455 gramm száraz spagetti tészta
  • só, bors, olívaolaj
  • 2 gerezd megtisztított, finomra vágott fokhagyma
  • 1-2 szárított, morzsolt piros csili
  • 400 gramm megtisztított nyers garnéla
  • 1 kis borospohárnyi fehérbor
  • 2 púpozott evőkanál paradicsompüré konzerv
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
  • 2 maréknyi durvára vágott rukkola (opcionális)

Elkészítése:

Első lépés: A spagettit lobogó sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olíva olajat hevítünk, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a csilit, majd néhány pillanat múlva hozzátesszük a garnélát és egy percig pirítjuk.

Második lépés: Felöntjük a fehérborral, adjuk hozzá paradicsompürét és főzzük össze egy-két percig.

Harmadik lépés: Szűrjük le a tésztát és egy kevés főzővizet öntsünk a szószunkhoz.

Negyedik lépés: A tésztát zúdítsuk rá a szószra, facsarjuk rá a citromlevet, keverjük hozzá a rukkola felét. (Ha nem kedveljük a rukkolát, gond nélkül elhagyható a receptből.) Kóstolás után sózzuk és borsozzuk, ha szükséges.

Ötödik lépés: Tálaljuk, végül szórjuk rá egy kevés reszelt citromhéjat és ízlésünk szerint a rukkola másik felét.

(Fotók: Getty Images)

olasz étel | jamie oliver | garnélás spagetti | garnéla | 10 perces étel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom