Kipróbáltuk: Ilyen lett Jamie Oliver tízperces spagettije

Jamie Oliver az évtizedek során számos szakácskönyvet kiadott már, közülük is világszerte az egyik legnépszerűbb az Olasz kaják című receptgyűjteménye, ami ennél jóval több, hiszen itáliai gasztro-kalandozásának történeteit is megismerhetjük egy-egy fogás által.

Az Olasz kaják szakácskönyvben található egy elképesztően gyorsan, tényleg tíz perc alatt elkészíthető garnélás, rukkolás spagettije, amit Palermóban, a La Gondola nevű kisvendéglőben lesett el.

A sztárszakács azért kedveli ennyire ezt a fogást, mert könnyen elkészíthető, ízkombinációja egészen kitűnő, ráadásul nem kell a tengerparton sem élnünk az alapanyagok beszerzéséhez, hiszen fagyasztott garnélát is felhasználhatunk hozzá, igaz,

ebben az esetben a legelső lépésként szobahőmérsékleten ki kell olvasztanunk.

Teszteltük Jamie receptjét, és azt kell mondanunk, hogy ha lépésről lépésre haladunk, nem akarunk semmin sem változtatni a hozzávalók mennyiségén, akkor a végeredmény zseniális lesz. Nekem például első rettentő soknak tűnt, hogy a szószba egy teljes citrom levét belefacsarjam, így első körben csak a felét tettem bele.

A végén azonban az utolsó kóstoláskor mégiscsak belement a másik fele, szükség is volt rá, hiszen volt egy kis hiányérzetem az ízek harmóniájában.

A plusz savasság nagyon jót tett a szósznak is és a garnélának is.

A tanulság, hogy Jamie-nek mindig igaza van, másrészről pedig ez tényleg egy elronthatatlan recept. Miközben készítjük, egyetlen pillanatra sem bizonytalanodunk el, hiszen logikusan le van írva minden, csak sorra kell haladnunk a feladatokon.

A szósz gyakorlatilag annyi idő alatt elkészült, amennyi a tészta megfőzéséhez kellett, így ez valóban zseniális last minute fogás lehet bármikor vacsorára.

Hozzávalók:

  • 455 gramm száraz spagetti tészta
  • só, bors, olívaolaj
  • 2 gerezd megtisztított, finomra vágott fokhagyma
  • 1-2 szárított, morzsolt piros csili
  • 400 gramm megtisztított nyers garnéla
  • 1 kis borospohárnyi fehérbor
  • 2 púpozott evőkanál paradicsompüré konzerv
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
  • 2 maréknyi durvára vágott rukkola (opcionális)

Elkészítése:

Első lépés: A spagettit lobogó sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olíva olajat hevítünk, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a csilit, majd néhány pillanat múlva hozzátesszük a garnélát és egy percig pirítjuk.

Második lépés: Felöntjük a fehérborral, adjuk hozzá paradicsompürét és főzzük össze egy-két percig.

Harmadik lépés: Szűrjük le a tésztát és egy kevés főzővizet öntsünk a szószunkhoz.

Negyedik lépés: A tésztát zúdítsuk rá a szószra, facsarjuk rá a citromlevet, keverjük hozzá a rukkola felét. (Ha nem kedveljük a rukkolát, gond nélkül elhagyható a receptből.) Kóstolás után sózzuk és borsozzuk, ha szükséges.

Ötödik lépés: Tálaljuk, végül szórjuk rá egy kevés reszelt citromhéjat és ízlésünk szerint a rukkola másik felét.

(Fotók: Getty Images)

olasz gasztronómia | gyors étel | olasz étel | 10 perces étel | olasz konyha | spagetti

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés