Aki a történelem legemléke­zetesebb Bugattiját alkotta

Összetéveszthetetlen sziluettje és lenyűgöző eleganciája a világ legikonikusabb autói közé sorolja a harmincas években készült Type 57 SC Atlanticot. A legendás modellt Jean Bugatti, a márka alapítójának legidősebb fia alkotta.

Jean Bugatti 1909-ben a németországi Kölnben született, és a teljes neve, Gianoberto Carlo Rembrandt Ettore Bugatti édesapja, Ettore olasz gyökerei előtt tiszteleg, később ebből származott a francia beceneve, Jean. A születése idején Ettore Bugatti még a gázmotorokat gyártó kölni Deutz gyártási osztályának vezetőjeként dolgozott.

Jean autók iránti szenvedélye már a gyermekkorában megmutatkozott.

Amikor Ettore Bugatti 1910-ben megnyitotta autógyártó üzemét Molsheimben, Jean az ideje nagy részét a műhelyben és a tervezőirodában töltötte. A tehetsége éppen abból a mesterségbeli tudásból virágzott ki, amit tizenéves korában a molsheimi üzemben sajátított el.

A húszas évek végétől Jean és Ettore Bugatti közös szakértelmének és munkájának köszönhető, hogy a Bugatti a világ egyik leghíresebb autómárkájává vált. Jean aztán 1936-ban nagyon fiatalon, mindössze 27 évesen örökölte meg a cég vezetését, és készen állt arra, hogy a Bugattit egy még ígéretesebb, virágzó jövő felé vezesse.

Páratlan stílusérzékkel

Jean szenvedélye volt az autók tervezése. Jó szeme volt hozzá, a dizájn és az esztétika iránti rendkívüli érzékével olyan időtlen karosszériaformákat hozott létre, amelyek a következő évtizedekben is jelentős hatással voltak az autóiparra. Még csak 21 éves volt, amikor már autókat tervezett a Bugatti számára.

Ettore Bugatti 1926-ban mutatta be a Type 41 Royale-t,

a világ legerősebb, legnagyobb és legfényűzőbb autóját,

amelyet páratlan erő és pazar belső tér jellemzett. Két évvel később szintén Jean tervezte azt a különleges roadster változatát, amit Armand Esders textilgyártó megrendelésére készített a Bugatti.

Az iparmágnás kétüléses kabriója ma is elbűvöl páratlan eleganciájával.

Mivel Esders kizárólag nappal kívánta vezetni az autót, ezért mindkét fényszórót leszerelték az autóról, ami szintén hozzájárult a különleges formájához. Jean mesteri munkájának számítottak a Type 46, a Type 55 és az Aerolithe nevű modellek is.

Lenyűgöző aerodinamika

Jean Bugatti leghíresebb alkotása kétséget kizáróan a Type 57 SC Atlantic volt, amely aerodinamikus formájával és a karosszéria hosszában vonuló szegecselt áramvonalidomával keltette fel a figyelmet. A harmincas évek szuperautója a Bugatti ma is érvényes három pillérét – a sebességet, a luxust és az eleganciát – testesítette meg.

Az Atlanticot ma a világ egyik legkülönlegesebb és legértékesebb autójaként tartják számon.

Csak négy példánya épült, és ebből kettő maradt fenn eredeti állapotában. A második Jeannak készült, és La Voiture Noire, azaz a fekete autó néven ismerték. 1938 után, feltehetőleg a második világháborúban nyoma veszett, az eltűnése a Bugatti történelmének legnagyobb rejtélye.

Jean Bugatti nem sokáig élvezhette a márka sikerét, 1939. augusztus 11-én, harmincévesen vesztette életét egy autóbalesetben, nem messze a Bugatti-gyártól. Egy próbaút során el kellett rántania a kormányt, hogy elkerüljön egy kerékpárossal való ütközést, és életveszélyesen megsérült. A közelben a molsheimi Bugatti-központ palotája a mai napig őrzi Jean és apja, Ettore emlékét.

Bámulatos elhivatottság

A Bugatti történelme tele van elhivatott pártolókkal, akik a világ legelismertebb márkájává tették a molsheimi gyártót. Az egyikük történetét nemrég meséltük el: Romano Artioli a kilencvenes években Modena környékén élesztette fel a Bugatti legendáját, az elképesztő kitartása példát jelenthet mindannyiunknak.

jean bugatti | ettore bugatti | molsheim | bugatti | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom