Mennyiért vetted a repülőjegyet? Akkora a karbonlábnyomod egy új kutatás szerint

Azt állítják, a jegyárból sokkal inkább lehet következtetni a szénlábnyomra, mint abból, hogy milyen osztályon utazik valaki.

A kibocsátáskalkulátorok általában úgy számolnak, hogy aki első osztályon ül, annak nagyobb a lábnyoma, mint a turisszatosztályon utazóknak, mivel nagyobb helyet foglal el a gépen. A londoni University College tanulmánya lényegében ugyanezt állítja, de egész más magyarázattal.

Azt mondják, hogy azoknak az utasoknak a legnagyobb a kibocsátásuk, akik a legtöbbet fizetik a jegyükért, mert ezzel a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a légitársaságok bevételéhez, ami lehetővé teszi a cég üzemelését. Általában a prémium ülések a drágábbak, de nem mindig. Előfordul, hogy egy last minute turistajegy is annyiba kerül.

Dr. Stijn van Ewijk, az egyetem Építőipari, Környezeti és Geomatikai Mérnöki Tanszékének munkatársa úgy véli,

aki kétszer annyit fizet, mint az útitársa, az kétszer annyival járul hozzá a légitársaság bevételéhez, így a kibocsátás kétszereséért felelős.

A kutatók azt remélik, hogy az eredmények nemcsak az egyes utasok kibocsátásának számítását és adóztatását változtatják meg, de arra is ösztönzik az utazókat, hogy alternatív közlekedési módot válasszanak, vagy gondolják át, szükség van-e egyáltalán arra az adott útra. A számítások átalakítása a vállalatok szénlábnyomát is csökkentheti, mivel a drága last minute foglalások gyakran üzleti utakhoz köthetők.

Több olyan légitársaság is van,  amely igyekszik csökkenteni a károsanyag-bocsátását, mások viszont nem annyira elkötelezettek az ügyben.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

karbonkibocsátás | jegyár | szénlábnyom | kalkulátor | károsanyag-kibocsátás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom