Close
A légitársaságok nem hagyják annyiban, így tiltakoznak a tervezett tilalom ellen

A légitársaságok nem hagyják annyiban, így tiltakoznak a tervezett tilalom ellen

Nemrég írtunk arról, hogy Franciaország betiltana néhány rövid távú járatot, és Brüsszel is hasonlót tervez. Most azonban több európai légitársaság is tiltakozásának adott hangot.

A vállalatok a szabad mozgáshoz való jogra hivatkoznak, a légi közlekedési ágazat pedig attól tart, hogy a tilalom tágabb korlátozásoknak adhat zöld utat Európa-szerte. A légitársaságok a repterekkel együtt új stratégián dolgoznak, hogy megakadályozzák az egyelőre három francia útvonalra vonatkozó, három évre tervezett tilalmat.

„Az EU alapelve biztosítja a nyitott és liberalizált piacot és azt, hogy bármely európai légitársaság szabadon biztosítson szolgáltatást a kontinensen.

Ez pedig alapvetően a mozgás, az emberek és a polgárok szabadságának támogatását szolgálja Európa-szerte”

– mondta egy vezető iparági tisztviselő.

Ugyanakkor az iparág arra is hivatkozik, hogy a tilalom kevesebb útvonalat érint, mint az várható volt, így aztán nem csökkenti eléggé a kibocsátást, vagyis tulajdonképpen semmi értelme.

„Kínos helyzetbe hozzuk az embereket az adatokkal.

Ha minden ötszáz kilométernél rövidebb repülőutat betiltanánk Európában…az kevesebb, mint az európai CO2-kibocsátás négy százaléka lenne, igaz? Talán vannak, akik ezt 80 százaléknak érzékelik. Ez nem megoldás” – mondta Willie Walsh, a légitársaságok globális kereskedelmi szövetségének vezetője.

A betiltandó útvonalak Franciaország légi közlekedésből származó kibocsátásának 0,23 százalékát, a közlekedési szektor összes kibocsátásának 0,04 százalékát, a légi közlekedési szektorban pedig a kibocsátások 0,02 százalékát teszik ki. A francia repülőterek szövetsége panaszt nyújt be a francia államtanácshoz a tilalom miatt.

Nem ez az egyetlen várható, közlekedési eszközökre vonatkozó tilalom Franciaországban.

(Forrás: Scehngen Visa Info, képek: Getty Images)

légitársaság | repülési tilalom | légitársaságok | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram