Kiderült, hogyan lehet a legjobban leküzdeni a hosszú repülőutak utáni jetlag-et

A gyakran utazóknak alighanem megvan a saját praktikájuk a hosszú távú repülőutak után érzett jetlag legyűrésére, ilyen lehet például a "mozogj, amint leszállsz a gépről"; a "hagyd ki a fedélzeti étkezést"; vagy a "ne igyál alkoholt!" Az ausztrál Qantas légitársaság talán véget vet a legjobb módszerekről szóló örökös vitának azzal, hogy kikísérletezte, hogyan lehet visszaállítani a szervezet óráját egy többórás repülőút befejeztével.

A légitársaság a napokban ismertette a jetlag csökkentéséről szóló tanulmányának eredményét. A tapasztalatok alighanem jól jönnek majd, hiszen a Qantas 2025 végén indítja el Sydneybe tartó új nonstop járatait New Yorkból és Londonból.

A tanulmány szerint a szabályozott fények, a személyre szabott alvási és étkezési menetrendek, valamint a különleges összetevőket tartalmazó ételek jelentősen javítottak a jetlag-érzeten.

Különösen az ébrenlétet vagy az alvást elősegítő ételek, köztük a csili és a csokoládé bizonyultak hasznosnak.

A kísérlethez egyébként egy 2019-ben New Yorkból Sydneybe tartó nonstop tesztrepülésről gyűjtött adatokat a légitársaság. A gép fedélzetén huszonhárom önkéntes viselt biometrikus monitorokat, majd naplót vezettek arról, hogyan érezték magukat a repülés előtti héten, az utazás alatt és a leszállást követően két hétig. A most közzétett eredmények szerint a személyre szabott repülés közbeni menetrendet alkalmazók jobb minőségű alvásban részesültek a fedélzeten, és kevésbé súlyos jetlaggel érkeztek meg a célállomásra, a repülést követő két napban pedig jobb volt a kognitív teljesítményük.

A módosított menetrend egyik fő elemeként a fedélzeti étkezést úgy időzítették, hogy az igazodjon a test belső órájához, illetve olyan ételeket szolgáltak fel, amelyek elősegítették az agy triptofán termelését, ami az álmossághoz kapcsolódik. Ezen ételek közé tartozott például a hal és a csirke gyorsan ható szénhidrátokkal párosítva, valamint a levesek és a tej alapú desszertek.

Szintén hasznosnak bizonyult az egyéni kabinmegvilágítás, amit úgy terveztek, hogy segítsen  alkalmazkodni az utas úti céljának időzónájához, és akkor még bevetettek különböző nyújtásokat és mozgással kapcsolatos tevékenységeket is. Sőt, a Qantas az ultrahosszú távú útvonalakon közlekedő Airbus A350-es repülőgépeire külön wellness-részleget tervez, ahol a turistaosztály utasai videón követhető nyújtási és egyéb gyakorlatokat végezhetnek majd.

(Forrás: CN Traveler, fotók: Getty Images)

praktika | trükk | repülés | tanulmány | leküzdés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom