Veszélyeztetett világörökséggé válhat a világ egyik legkülönlegesebb vulkáni régiója

Az Oroszország távol-keleti részén található kamcsatkai vulkánok 1996-ban kerültek fel az UNESCO Világörökség listájára.

Most azonban a szakemberek a beharangozott, nagyléptékű építkezésektől féltik a környéket, melyekre válaszul a jelenleg Rijádban ülésező Világörökségi Bizottság (WHC) úgy dönthet, hogy felveszi a veszélyeztetett örökségek listájára a területet.

Jelenleg autópálya épül a régió termálfürdője, Paratunka közelében, amely az egykor csupán terepjárókkal megközelíthető, aszfaltozott utat váltja fel, de szakértők szerint ez csak a kezdete a helyszín jelentősebb kiaknázásának. A tervek szerint egy Három Vulkán névre keresztelt park is épülne, melynek befektetői közé tartozik Vlagyimir Potanin, a Norilsk Nickel elnöke és a Bloomberg szerint Oroszország leggazdagabb embere, valamint Szergej Bachin, aki korábban részt vett a szintén sokat vitatott szocsi Rosa Khutor síközpont építésében.

Az új turisztikai központ keretében sípályákat, szállodákat és egy új kikötői terminált húznak fel, amely tengerjáró hajók fogadására is alkalmas, emellett két sífelvonó és egy kilátó is épülhet a Viljucsik vulkánon.

Ha a tervek megvalósulnak, Kamcsatka érintetlen vadonja, amelyet egykor csak a speciális felszereléssel rendelkező hegymászók vagy helikopterrel érkező turistacsoportok érhettek el, jelentősen nagyobb turistatömegek előtt nyílik meg.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen oroszországi természeti érték, amely miatt az UNESCO aggódik, a nemzetközi testület több más jogszabály-módosításra is felhívta a figyelmet, amelyek negatívan érinthetik többek között a Bajkál-tavat és a Vrangel-szigetet és a Nyugat-Kaukázust.

Nem ez ugyanakkor az egyetlen helyszín, amely veszélyeztetett világörökséggé válhat.

(Forrás: The Moscow Times, képek: Getty Images)

kamcsatka | világörökség | veszélyeztetett | oroszország | unesco

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom