Súlyos bírságot kockáztat, aki köveket vagy homokot visz el erről a két népszerű tengerpartról

Érdemes óvatosnak és tisztelettudónak lenni a Kanári-szigeteken, pontosabban a spanyolországi Lanzarotén és Fuerteventurán.

Aki ugyanis homokot, köveket és sziklákat szed fel az ottani védett strandok területéről, az pénzbírságot kockáztat, mivel eme cselekedet törvénybe ütközik. A büntetés összege hatalmas: 128 fonttól (59 ezer forinttól) akár 2563-ig (1.2 millió forintig) is terjedhet – és ez nem az a fajta szuvenír, amire otthon szívesen emlékszünk.

A konkrét összeg attól függ, hogy az illető mennyi követ vagy homokot próbált eltulajdonítani a partról.

Egyesek számára megszokott, hogy a nyaralásuk alatt elvisznek egy szépnek tűnő követ vagy némi homokot a tengerpartról, a Kanári-szigeteken viszont nem tanácsos ezt tenni.

Lanzarote évente több száz kilónyi természetes anyagot veszít el a védett strandjairól. A Fuerteventura északi részén, Corralejo közelében található Popcorn strand esetében még súlyosabb a helyzet: havonta nagyjából egy tonnányi tűnik el az ottani híres homokból.

Lola Garcia tanácsos szerint azzal, hogy a turisták elviszik a kőzetanyagot a strandokról és a partokról, károsítják és veszélyeztetik az ökoszisztémát.

Bár napsütésben most nálunk sincs hiány, a hőmérséklet még messze nem a legmelegebb évszakot idézi. Azonban nem kell messzire utaznunk, ha pótolnánk azt a néhány hiányzó fokot. A Planet Cruise utazási szakértői az átlaghőmérséklet, a csapadékmennyiség, az esős napok száma és az átlagos napsütéses órák alapján kiszámolták, hogy mely úti célokon vár ránk a legtöbb napsütés a kontinensen.

(Forrás: Metro, fotók: Getty Images)

büntetés | fuerteventura | lopás | | kanári-szigetek

FOLYTASD EZZEL

Hat csodás európai város, ami valamiért ritkán kerül szóba utazáskor

Egyetlen apró hiba, ami miatt könnyen elveszhet a poggyászod egy reptéri alkalmazott szerint

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom