Ezek az ételek garantáltan felfrissítenek az extrém hőségben

A kánikula ideje alatt sokszor érezzük magunkat étvágytalannak, és nem egyszer a meleg vacsora helyett csak valami hideget ennénk. A rekkenő hőségben azonban nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy megkapja a szervezetünk mindazt, amire szüksége van.

Az egészséges és változatos táplálkozás időjárástól függetlenül fontos. Éppen ezért összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek tökéletesek lehetnek akkor, ha igazán meleg van.

Mit együnk kánikula idején?

A hőségben szervezetünk hűtése és hidratálása a legfontosabb. Szakértők szerint folyadékbevitelünk körülbelül húsz-harminc százalékát az élelmiszerekből fedezzük, így érdemes magas víztartalmú ételeket fogyasztani. Jó választásnak tűnhetnek a sorbet-k és a fagylaltok, ám ezek valójában többet ártanak, mint használnak. Helyettük kerüljenek az asztalra zöldségek és gyümölcsök,

például eper, uborka, cukkini, paradicsom, zeller, saláta és dinnye.

Levesek, kásák

A levesek gyorsan elkészülnek, friss, szezonális zöldségeket is tartalmaznak, ha pedig könnyű húsokat főzünk bele, még tartalmasabbá is tehetjük ezeket. Használjunk zellert és olyan fűszernövényeket, mint a bazsalikom és a petrezselyem, amelyek szintén hűtenek.

Készíthetünk vacsorára minestrone levest, egyszerű zöldséglevest, hidegen fogyasztható krémleveseket, de a zabkásák és smoothie-tálak is tökéletesek lehetnek, ha friss gyümölcsökkel díszítjük.

Fűszeres ételek

A fűszeres ételek fogyasztása elsőre butaságnak tűnik, valójában azonban

beindítják az anyagcserét, elősegítik az izzadást, aminek hűsítő hatása van.

Vacsorára fogyaszthatunk például thai zöld curry-t, amit szezonális zöldségekkel és kókusztejjel tehetünk igazán frissé és ízletessé. Használhatunk hozzá hagymát, lencsét, borsót, paprikát, csilit, spenótot is.

Saláták

A friss saláták elfogyasztása az egyik legkézenfekvőbb ötlet kánikulában,

hiszen sokoldalúan elkészíthetők és egészségesek is, ráadásul, ha egy hatalmas adagot készítünk belőle, egész nap rájárhatunk. Mehet bele fejessaláta vagy jégsaláta, spenót, uborka, zeller, paradicsom, de akár gyümölcs, így görögdinnye vagy sárgadinnye és barack is.

Dúsíthatjuk magokkal, tojással, sovány húsokkal, alacsony zsírtartalmú sajttal és mikrozöldekkel is.

A saláták tele vannak tápanyagokkal, ráadásul remekül hűtik a szervezetünket és javítják az anyagcserét is.

Kókusztej

A kókusztej fontos ásványi anyagokat tartalmaz a szív egészségének megőrzéséhez és a kiszáradás megelőzéséhez. Ha önmagában nem szeretjük fogyasztani, használjuk fel friss és laktató turmixokhoz, kásákhoz, curry-hez és ázsiai stílusú levesekhez!

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

kánikula | nagy sztori | hidratálás | egészséges táplálkozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom