A magyaroknak is érdemes lehet beadatniuk ezt a védőoltást az utazás előtt?

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC ) arra kéri az utazókat, hogy adassák be a védőoltást, ha még nem kapták meg, mert jelenleg negyvenhat országban tombol a járvány.

A kanyaró jelenleg az USA tizenhét államában van jelen, a CDC pedig azt javasolja, hogy aki utazni készül, előtte legalább hat héttel keresse fel a kezelőorvosát. A betegség ugyanis rendkívül fertőző, és tíz kanyarófertőzöttel érintkező emberből kilenc elkapja a kórokozót, amennyiben nincs beoltva.  A vírus a levegőben is terjed, és két órán keresztül is életképes marad ott.

Legutóbb Oroszországot és Malajziát vették fel kanyaróval veszélyeztetett országok listájára, de Európa is érintett.

A WHO világszerte a kanyarós megbetegedések számának jelentős növekedését figyelte meg, ezen belül Európában harmincszorosára emelkedett a fertőzöttek száma.

A kanyaró kockázatot jelenthet a hivatalos listán nem szereplő helyeken is, ezért a CDC szerint minden utazónak érdemes megkapnia mindkét oltást, bárhová utazzon is.

Mint az NNGYK honlapján olvasható, Magyarországon 1969-től kezdve kötelező a kanyaró elleni oltás, de egy ideig még csak egy oltást kaptak a gyerekek. 1989-ben vezették be a tizenegy évesek emlékeztető oltását, azaz aki 1978-ban vagy azután született, már két oltást kapott. Aki már átesett a betegségen, szintén életre szólóan védett.

A teljes oltási sort tehát azoknak érdemes megfontolniuk, akik 1969 előtt születtek, a második oltást azoknak, akik 1969 és 1978 között, és nem estek át a betegségen. Az első oltást követően az oltottak kilencvenhárom, a második után az oltottak kilencvenhét százaléka védett. Enyhe megbetegedés ugyanakkor oltottság mellett is előfordulhat.

Felnőttek oltását a kockázat felmérését követően az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, vagy az ÁNTSZ regionális nemzetközi oltóközpontjaiban, térítés ellenében lehet felvenni. A tizenöt hónaposnál fiatalabb, oltásban nem részesült csecsemők, kisdedek utazása halasztandó. Indokolt esetben a kor szerinti (tizenöt hónapos, tizenegy éves kori) kanyaró (MMR) oltás előrehozható. Az oltásokat a házi gyermekorvostól kell kérni, lehetőleg legalább két héttel a tervezett utazás előtt.

Az NNGYK oldaláról az is kiderül, hogy a cseppfertőzés útján terjedő kanyaró lázzal, köhögéssel, orr-garat huruttal, kötőhártya-gyulladással és bőrkiütéssel járó betegség, amely tüdő-, vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet, egyes esetekben a betegség halálos kimenetelű is lehet. A hazai lakosság döntő többsége azonban védett a kanyaró ellen, amely egyrészt a betegség természetes átvészelésének, másrészt a következetesen végrehajtott kanyaró elleni védőoltásoknak köszönhető.

Anglia viszont a legfertőzöttebb területek közé tartozik Európában.

(Forrás: Thrillist, NNGYK, NNGYK, képek: Getty Images)

betegség | oltás | kanyaró | járvány | utazás

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom