Close
Több zsírt égetnél? Ezt idd a délutáni edzés előtt!

Több zsírt égetnél? Ezt idd a délutáni edzés előtt!

A koffein segítségével kiemelkedő mértékben fokozhatjuk a zsírégetést a délutáni edzés közben.

Rendkívül érdekes kutatást publikáltak nemrégiben a Journal of the International Society of Sports Nutrition című tudományos lapban.

A vizsgálatba bevont alanyok az edzésüket megelőzően vagy koffeint, vagy placebót kaptak. Volt, aki délelőtt és volt, aki 16 óra után kezdett el sportolni. Azok, akik délután edzettek és koffeint kaptak, huszonkilenc százalékkal több zsírt égettek, mint azok, akik placebót vettek be a testmozgás előtt.

Bár a tanulmány a délutáni koffeintartalmú ital elfogyasztását jelölte a zsírégetés elsődleges okaként, a kutatással kapcsolatban néhány fontos korlátot meg kell jegyezni. Komoly különbségek vannak ugyanis abban, kinek hogyan reagál a szervezete a koffeinre.

Ez függ az általános egészségi állapottól, az étrendtől, a nemek közötti különbségtől, melyek mindegyike torzíthatja a tanulmány eredményét.

Ha azonban a személyi edzők a tanulmány előnyeit szeretnék megragadni ahhoz, hogy a sportolni vagy fogyni vágyók több zsírt égessenek el, a magasabb koffeintartalmú italokat fogják ajánlani a kávé helyett. A koffeines italok iránti kereslet amúgy is érezhetően nő, ezt lovagolta meg például a Pepsi is, amikor nemrégiben piacra dobta a LeBron James által reklámozott energiaitalát, amely kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé, de megtalálhatók benne a szervezet optimális működéséhez szükséges vitaminok és antioxidánsok is.

Mint ismert, az elmúlt években számos egyéb kutatás jelent meg a kávéfogyasztással összefüggésben, melyek komoly egészségügyi előnyöket tártak fel. Ezek alapján a kávé csökkenti az Alzheimer-kór, az agyvérzés, a vastagbélrák és több szív- valamint érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázatát. Más vizsgálatok pedig azt is bebizonyították, hogy a kávéfogyasztók körében ritkábban alakul ki például 2-es típusú cukorbetegség.

Vezető alvásszakértő szerint egyébként a koffein valóban segít abban, hogy kipihentebbnek érezzük magunkat, de csak akkor, ha nem szundítunk túl sokáig. Ha pedig azt hitted, az Irish Coffee az egyetlen valamire való alkoholos kávéital, tévedtél: mutatunk három, még jobb koktélreceptet!

(Fotók: Getty Images)

zsírégetés | életmód | kávé | mozgás | koffein

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram