Minden eddiginél zöldebb megoldást talált egy svájci cég a kávéfőzésre, amellyel a kapszulás kávékat lehetne kiváltani.
Sokunk számára egy csésze forró kávé elengedhetetlen része a napnak, azonban a rendkívül népszerű kapszulás kávék jelentős mennyiségű hulladékot termelnek. Egy svájci cég erre dolgozott ki egy környezetbarát alternatívát. A CoffeeB névre hallgató innováció tulajdonképpen előre pörkölt és őrölt kávé, amelyet
golyó formájúra tömörítenek és egy, a kapszulás kávéfőzőre hasonlító gépben oldanak fel.
A cég vezetője, Frank Wilde szerint az újításuk a házi kávéfőzés jövőjét testesíti meg, így már el is kezdtek azon dolgozni, hogy fokozatosan megszüntessék kapszulás kávéikat és teljesen kiváltsák a kávégolyókkal. A CoffeeB ráadásul
úgy ad alternatívát a hulladéktermeléssel járó kapszulás kávékra, hogy azok ízvilágát gyakorlatilag reprodukálja.
A kávégolyókat egy ultravékony, lebomló külső réteg tartja össze, a gömböket pedig egy speciális kávéfőzőbe kell adagolni. A golyók két méretben készülnek, így negyven, illetve száztíz milliliter kávé főzésére alkalmasak.
A CoffeeB alternatív kapszulái már megvásárolhatók Svájcban és Franciaországban, 2023-ban pedig Németországban is be akarnak mutatkozni.
Az elmúlt évtizedben köszöntött be a kapszulás kávék aranykora, egyes statisztikák szerint világszerte percenként körülbelül harminckilencezer kapszulát állítanak elő. Ezek alumínium és műanyag borításának lebomlása azonban ötszáz évig is tarthat, így egyre több márka fejlesztett ki újrahasznosítható alternatívát.
Sajnos azonban ezek többsége ugyanúgy a kukában végzik, mivel az újrahasznosítási lehetőségek nem állnak könnyen rendelkezésre. A fogyasztóknak a kapszulákat össze kell gyűjteniük és vissza kell juttatniuk a gyártónak, vagy gondoskodniuk kell azok átvételéről.
(Forrás: Euronews, fotó: Getty Images)
fenntarthatóság | környezetvédelem | kapszulás kávé | kávé
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!